Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Regionalne rogaliki z dżemem

Przed wami kolejny przepis na pyszne rogaliki. Tym razem pochodzący z Kujaw, a dokładnie z okolicy Chojnic. Jak już pewnie zauważyliście uwielbiam i cenię tradycyjne przepisy. Uważam, że świadczą o naszej kulturze i o przywiązaniu do ważnych dla nas wartości. Nie od dziś wiadomo, że domowe i zarazem klasyczne wypieki cieszą się waszym największym zainteresowaniem. 
Regionalne rogaliki z dżemem do przepis na wypiek bardzo klasyczny i smaczny. Jedyną zmianą jaką wprowadziłam do zastąpienie świeżych wiśni dżemem wiśniowym. Co ciekawe moje regionalne rogaliki z dżemem są doskonała bazą do powstania innych małych słodkości, jak na przykład kopert z nadzieniem itp. 
Każdy przepis na wypiek regionalny uważam za cenny i wartościowy oraz warty zapisania i zapamiętania. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
150 ml śmietany 18%
100 g masła
90 g cukru
3 żółtka
rozczyn
25 g świeżych drożdży
25 g mąki pszennej
25 ml śmietany 18%
25 g cukru
nadzienie
250 g  dżemu wiśniowego
dekoracja
cukier puder
Rozczyn: Drożdże mieszamy z cukrem i mąką. Dodajemy lekko podgrzaną śmietanę. Całość mieszamy. Powstały rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, ciepłą śmietanę oraz rozpuszczone masło. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na trzy części. Wałkujemy na wielkość okręgu. Kroimy na trójkąty. Układamy na każdym po łyżce dżemu. Zawijamy rulon. Pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.


rogaliki, rogaliki z nadzieniem, rogaliki z dżemem
Smacznego!
Źródło: " Wielka księga z wypiekami", s. 54.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj