Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Torcik kawowy z bezą

Uwielbiam ciasta z kokosem. Mogłam by je jeść non stop. To co w nich mi najbardziej odpowiada to to, że są łatwe w przygotowaniu. Wiórki kokosowe w każdym cieście nadają wyjątkowego i egzotycznego aromatu. 
Torcik kawowy z bezą to taka moja wariacja na temat ciast kokosowych i kawowych . Tym co wyróżnia właśnie to ciasto od innych to dodatek pysznego kremu kawowego . Banalny w przygotowaniu, gdyż oparty na serku mascarpone. Nie jest to dietetyczny krem, to fakt, ale za to bardzo pyszny. Ciasto nazwałam torcikiem trochę na przekór. Możecie mój torcik  upiec oczywiście klasycznie, ale zachęcam do zabawienia się formą. Ciasto doskonałe oczywiście na przyjęcia i urodziny. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
180 g cukru
100 ml oleju
60 g budyniu czekoladowego
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
beza kokosowa
120 g cukru
120 g wiórków kokosowych
5 białek
krem kawowy
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
20 g kawy rozpuszczalnej
20 g śmietanfixu
Ciasto: Jajka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy olej. Miksujemy.  Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Krótko miksujemy . Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na dwie części.
Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Bezę pieczemy w tortownicy przez 20 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier oraz serek mascarpone. Na koniec do masy dodajemy śmietanfix oraz kawę rozpuszczalną. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Na zimnym cieście smarujemy 1/2 kremu. Przykrywamy bezą kokosową oraz drugą częścią kremu. Na kremie układamy pozostałe ciasto. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.


torcik kawowy, torcik kokoswy, beza
torcik kawowy, torcik kokosowy, beza
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj