Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Zebra na bąbelkach

Ciasto ucierane to klasyk sam  w sobie. Jest to ciasto, które daje pole do popisu oraz pewnej fantazji. Ciasto ucierane w  moim domu nazywam ucierańcem. I taki właśnie ucieraniec pozwala na pewne modyfikacje tworząc całkiem nowe smaki i ciasta. 
Ciasto zebra to popularny wypiek. Oprócz tego, że jest łatwy to jeszcze pozwala bawić się smakami. Ciasto zebra co ciekawe było to jedno z moich pierwszych wypieków. Strasznie byłam wtedy szczęśliwa i radosna, że udało mi się je upiec. Moim zdaniem jest to wypiek, który na pewno się uda. 
Zebra na bąbelkach to nieco zmodyfikowana wersja tego pysznego ciasta. Dodając do ciasta cocacolę nadałam wypiekowi charakterystycznego smaku i aromatu. Ta słynna cola, niegdyś obiekt deficytowy sprawiła, iż moje ciasto nabrało puszystości i lekkości. Stało się przy tym nieco słodsze niż tradycyjna wersja. Pyszny dodatek do niedzielnego obiadu. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 ml oleju
150  ml cocacoli
150 g cukru
40 g kakao
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
aromat waniliowy
Jajka z cukrem ubijamy na sztywną masę. Dodajemy wolnym strumieniem olej i colę. Całość miksujemy. Dodajemy około 350 g mąki, aromat waniliowy  oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy pozostałą mąkę. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy kakao. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw lejemy dwie łyżki ciasta jasnego. Następnie dwie łyżki ciasta ciemnego. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
zebra, ciasto zebra
Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj