Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Zebra na bąbelkach

Ciasto ucierane to klasyk sam  w sobie. Jest to ciasto, które daje pole do popisu oraz pewnej fantazji. Ciasto ucierane w  moim domu nazywam ucierańcem. I taki właśnie ucieraniec pozwala na pewne modyfikacje tworząc całkiem nowe smaki i ciasta. 
Ciasto zebra to popularny wypiek. Oprócz tego, że jest łatwy to jeszcze pozwala bawić się smakami. Ciasto zebra co ciekawe było to jedno z moich pierwszych wypieków. Strasznie byłam wtedy szczęśliwa i radosna, że udało mi się je upiec. Moim zdaniem jest to wypiek, który na pewno się uda. 
Zebra na bąbelkach to nieco zmodyfikowana wersja tego pysznego ciasta. Dodając do ciasta cocacolę nadałam wypiekowi charakterystycznego smaku i aromatu. Ta słynna cola, niegdyś obiekt deficytowy sprawiła, iż moje ciasto nabrało puszystości i lekkości. Stało się przy tym nieco słodsze niż tradycyjna wersja. Pyszny dodatek do niedzielnego obiadu. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 ml oleju
150  ml cocacoli
150 g cukru
40 g kakao
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
aromat waniliowy
Jajka z cukrem ubijamy na sztywną masę. Dodajemy wolnym strumieniem olej i colę. Całość miksujemy. Dodajemy około 350 g mąki, aromat waniliowy  oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy pozostałą mąkę. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy kakao. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw lejemy dwie łyżki ciasta jasnego. Następnie dwie łyżki ciasta ciemnego. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


zebra, ciasto zebra
Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj