Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Biszkopotowe gwiazdki

Dziś mam dla was jeden z tych przepisów, które nie dość, że łatwe to, jeszcze nieźle smakują. Biszkoptowe gwiazdki to przepis na niezawodne, małe słodkości, które sprawdzą się i na przyjęciu i w leniwe popołudnie. Robi się je naprawdę szybko. Jedyne co musicie zrobić to upiec biszkopt kakaowy. Jak zapewne wiecie biszkopt przygotowuje się ekspresowo. Pieczenie tych biszkopcików zajmuje nie więcej niż 20 minut. To co przemawia za tymi biszkopcikami to ich wyjątkowość i niezwykły smak. Oprócz wspomnianych przyjęć doskonale nadają się także na pikniki. Moim zdaniem biszkoptowe gwiazdki to przepis dla wszystkich, którzy cenią łatwość wykonania i niezły smak. Polecam!
Składniki:
150 g masła
120 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 jajka
cukier puder do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z ciastem. Ciasto umieszczamy w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z wystudzonego ciasta wykrawamy gwiazdki, specjalną foremką. Biszkopciki posypujemy cukrem pudrem.


bikopciki,kakao
biszkopciki, kakao
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 395

Komentarze

Popularne posty

Drukuj