Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Uwielbiam piec je o każdej porze roku, szczególności w zimę. Za oknem wita nas wiosna. Jest to pora na pewne oczyszczenie. Pierniczki oczywiście niezmiennie kojarzą nam się z okresem zimowym. Moim zdaniem jest to błąd, gdyż takie ciasteczka doskonale smakują nie tylko w okresie świątecznym. Czeskie pierniczki to wypiek na pyszne i niezwykle kruche ciasteczka. Aromat przyprawy piernikowej sprawia, iż ciasteczka nabierają niezwykłego smaku. Dosyć szybko się przygotowuje. Tak naprawdę wystarczy kilka minut, nie liczę jednak w tym czasu chłodzenia. Ten niestety krótki nie jest, gdyż zajmuje całą dobę. Przez to czeskie pierniczki nabierają specyficznej kruchości. Miód w tych ciasteczkach odgrywa rolę słodzika. Czeskie pierniczki polecam wam z całego serca!
Składniki:
700 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
120 g masła
100 g czekolady deserowej
50 g miodu płynnego
50 g przyprawy do piernika
8 g sody
4 jajka
Mąkę, cukier puder i sodę przesiewamy. Dodajemy jajka, miód i masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie przez chwilę zagniatamy. Wycinamy z ciasta gwiazdki. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy pierniczki.
Składniki:
700 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
120 g masła
100 g czekolady deserowej
50 g miodu płynnego
50 g przyprawy do piernika
8 g sody
4 jajka
Mąkę, cukier puder i sodę przesiewamy. Dodajemy jajka, miód i masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie przez chwilę zagniatamy. Wycinamy z ciasta gwiazdki. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy pierniczki.
Komentarze
Prześlij komentarz