Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Czeskie pierniczki

Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Uwielbiam piec je o każdej porze roku, szczególności w zimę. Za oknem wita nas wiosna. Jest to pora na pewne oczyszczenie. Pierniczki oczywiście niezmiennie kojarzą nam się z okresem zimowym. Moim zdaniem jest to błąd, gdyż takie ciasteczka doskonale smakują nie tylko w okresie świątecznym. Czeskie pierniczki to wypiek na pyszne i niezwykle kruche ciasteczka. Aromat przyprawy piernikowej sprawia, iż ciasteczka nabierają niezwykłego smaku. Dosyć szybko się przygotowuje. Tak naprawdę wystarczy kilka minut, nie liczę jednak w tym czasu chłodzenia. Ten niestety krótki nie jest, gdyż zajmuje całą dobę. Przez to czeskie pierniczki nabierają specyficznej kruchości. Miód w tych ciasteczkach odgrywa rolę słodzika. Czeskie pierniczki polecam wam z całego serca!
Składniki:
700 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
120 g masła
100 g czekolady deserowej
50 g miodu płynnego
50 g przyprawy do piernika
8 g sody
4 jajka
Mąkę, cukier puder i sodę przesiewamy. Dodajemy jajka, miód i masło. Zagniatamy ciasto.  Chłodzimy całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie przez chwilę zagniatamy. Wycinamy z ciasta gwiazdki. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy pierniczki.
pierniczki, czeskie pierniczki
pierniczki, czeskie pierniczki
pierniczki, czeskie pierniczki
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 367.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj