Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Galaretkowiec czyli najprostsze ciasto świata

Ciasto proste i bardzo łatwe. Doskonałe dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z deserami lub tych, którzy uwielbiają proste smakołyki. Galaretkowiec to ciasto bez pieczenia, szybkie i proste. U mnie w domu przygotowuje się je najczęściej na bazie jogurtu. Doskonałą opcją przy tym deserze jest zastąpienie jogurtu serkiem homogenizowanym lub macarpone. Zastanawiacie się dlaczego nazwałam to ciasto najprostsze na świecie. Otóż po pierwsze przygotowanie zajmuje w sumie mniej niż 30 minut, szybko tężeje w lodówce. Po drugie galaretkowiec to doskonałe ciasto bez pieczenia, które możemy przygotować razem z dziećmi. A ostatni argument, który przemawia za tym niezwykle prostym deserem to to, że świetnie smakuje. Taki słodki powrót do smaków dzieciństwa. Polecam!
Składniki:
400  ml jogurtu naturalnego
400 ml wody
200 g herbatników piernikowych
60 g żelatyny
3 galaretki smakowe(zielona, żółta i czerwona)
Każde galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 150 ml ciepłej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia oraz stężenia. Zelatyne namaczamy w niewielkiej ilości wody. Galaretkę kroimy na małe kwadraty. Jogurt mieszamy razem z galaretkami. Zimną żelatynę lekko podgrzewamy. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Na dnie formy keksowej umieszczamy najpierw herbatniki, następnie jogurt z galaretkami. Chłodzimy około dwóch godzin.
Smacznego!
Źródło: " Moje wypieki ", s. 319.



Baranek

Komentarze

Popularne posty

Drukuj