Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kawowe lemingtony

Lemingtony to pyszne, małe ciasteczka powstające z ciasta biszkoptowego. Najpopularniejsze są te oczywiście na bazie kakao. Moim zdaniem są to biszkopciki, które nie mają sobie równych. Jest to przepis, dla wszystkich ceniących wygodę i łatwość przygotowania. Lubiących mięciutkie ciasteczka oraz ceniących tradycyjne smaki. Moja dzisiejsza propozycja to efekt prób i błędów. Niezliczonych eksperymentów. Kawowe lemingtony to taki mały lecz udany eksperyment. Duet kawa i czekolada w moim wydaniu zawsze się udaje. Lemingtony z dodatkiem kawy na pewno spodobają się wszystkim miłośnikom kawy. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
120 ml mleka
120 g wiórków kokosowych
120 g masła
120 g cukru
100 ml wody
60 g kakao
50 g miodu
30 g kawy rozpuszczalnej
8 g proszku do pieczenia
2 jajka
aromat waniliowy
Miękkie masło ucieramy z  60 g cukru. Do utartego masła dodajemy jajka, szybko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kawę . Miksujemy. Dodajemy mleko, miód oraz aromat. Miksujemy. Ciasto pieczemy w podłużnej formie do pieczenia przez 40 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Wodę i 60 g cukru zagotowujemy. Dodajemy kakao. Studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy na kwadraty. Każdy kwadracik maczamy najpierw w syropie, następnie obtaczamy w  wiórkach kokosowych. Gotowe!
kawa, lemingtony
Smacznego! 
Źródło: "Wielka księga z wypiekami siostry Anastazji", s. 358.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj