Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kawowe lemingtony

Lemingtony to pyszne, małe ciasteczka powstające z ciasta biszkoptowego. Najpopularniejsze są te oczywiście na bazie kakao. Moim zdaniem są to biszkopciki, które nie mają sobie równych. Jest to przepis, dla wszystkich ceniących wygodę i łatwość przygotowania. Lubiących mięciutkie ciasteczka oraz ceniących tradycyjne smaki. Moja dzisiejsza propozycja to efekt prób i błędów. Niezliczonych eksperymentów. Kawowe lemingtony to taki mały lecz udany eksperyment. Duet kawa i czekolada w moim wydaniu zawsze się udaje. Lemingtony z dodatkiem kawy na pewno spodobają się wszystkim miłośnikom kawy. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
120 ml mleka
120 g wiórków kokosowych
120 g masła
120 g cukru
100 ml wody
60 g kakao
50 g miodu
30 g kawy rozpuszczalnej
8 g proszku do pieczenia
2 jajka
aromat waniliowy
Miękkie masło ucieramy z  60 g cukru. Do utartego masła dodajemy jajka, szybko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kawę . Miksujemy. Dodajemy mleko, miód oraz aromat. Miksujemy. Ciasto pieczemy w podłużnej formie do pieczenia przez 40 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Wodę i 60 g cukru zagotowujemy. Dodajemy kakao. Studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy na kwadraty. Każdy kwadracik maczamy najpierw w syropie, następnie obtaczamy w  wiórkach kokosowych. Gotowe!


kawa, lemingtony
Smacznego! 
Źródło: "Wielka księga z wypiekami siostry Anastazji", s. 358.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj