Kawowe lemingtony

Lemingtony to pyszne, małe ciasteczka powstające z ciasta biszkoptowego. Najpopularniejsze są te oczywiście na bazie kakao. Moim zdaniem są to biszkopciki, które nie mają sobie równych. Jest to przepis, dla wszystkich ceniących wygodę i łatwość przygotowania. Lubiących mięciutkie ciasteczka oraz ceniących tradycyjne smaki. Moja dzisiejsza propozycja to efekt prób i błędów. Niezliczonych eksperymentów. Kawowe lemingtony to taki mały lecz udany eksperyment. Duet kawa i czekolada w moim wydaniu zawsze się udaje. Lemingtony z dodatkiem kawy na pewno spodobają się wszystkim miłośnikom kawy. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
120 ml mleka
120 g wiórków kokosowych
120 g masła
120 g cukru
100 ml wody
60 g kakao
50 g miodu
30 g kawy rozpuszczalnej
8 g proszku do pieczenia
2 jajka
aromat waniliowy
Miękkie masło ucieramy z  60 g cukru. Do utartego masła dodajemy jajka, szybko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kawę . Miksujemy. Dodajemy mleko, miód oraz aromat. Miksujemy. Ciasto pieczemy w podłużnej formie do pieczenia przez 40 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Wodę i 60 g cukru zagotowujemy. Dodajemy kakao. Studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy na kwadraty. Każdy kwadracik maczamy najpierw w syropie, następnie obtaczamy w  wiórkach kokosowych. Gotowe!


kawa, lemingtony
Smacznego! 
Źródło: "Wielka księga z wypiekami siostry Anastazji", s. 358.

Komentarze