Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Migdałowe ciasto z ptasim mleczkiem

Ptasie mleczko to jedyne w swoim rodzaju pralinki. Nie znam osoby, której by nie smakowały. Puszysta pianka oblana czekoladą to również doskonały dodatek to ciast. Moje dzisiejsze ciasto to taka wariacja na temat ptasiego mleczka. Migdałowe ciasto, przekładane pysznym kremem waniliowym, a między nimi ptasie mleczko. Ciasto nieco zwariowane, ale smaczne. Migdałowe ciasto z ptasim mleczkiem nie należy do ciast bardzo trudnych, ale nie jest też zbyt łatwe. Jest niestety czasochłonne. Ale trud i czas spędzony przy tym cieście wynagradza nam wspaniały jego smak. Doskonały na różnego rodzaju imieniny lub przyjęcia. Polecam!
Składniki:
ciasto
130 g mąki pszennej
80 g cukru
30 g kakao
30 g masła
8 g proszku do pieczenia
4 jajka
aromat migdałowy
krem
600 ml mleka
400 g wody
200 g masła
200 g ptasiego mleczka
120 g galaretki wiśniowej(2 opakowania)
120 g cukru
60 ml amaretto
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
dekoracja
100 g czekolady deserowej
20 g masła
Ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Dodajemy żółtka.  Dodajemy wystudzone masło. Mąkę przesiewamy z kakałem i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą kwadratowej formy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na pół.
Krem: 450 ml mleka zagotowujemy z cukrem i amaretto. W 150 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budynie oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. W 400 ml wody rozpuszczamy galaretki wiśniowe. Studzimy. Następnie chłodzimy do momentu całkowitego stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy na pasy.
Na spód ciasta smarujemy 1/2 kremu. Następnie układamy ptasie mleczko naprzemiennie z galaretką wiśniową. Smarujemy pozostałą częścią kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy.


migdałowe ciasto, ptasie mleczko
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", 105

Komentarze

Popularne posty

Drukuj