Murzynek to jeden z moich ulubionych ciast. Kojarzy mi się z latami dzieciństwa. Prostotą i łatwością. To co wprost uwielbiam w murzynku to jego mocno kakaowy smak. Intensywny i wyrazisty. Jeśli do tego dodamy jeszcze pyszny krem śmietanowy to otrzymamy w efekcie końcowym ciasto, które spokojnie stanie się hitem wszystkich waszych uroczystości rodzinnych. Moim zdaniem akurat ten wypiek możecie przygotować dzień wcześniej i nic mu się nie stanie. Jeśli podobnie jak ja jesteście zwolennikami mocno nasączonego ciasta to możecie spokojnie je nieco nasączyć. Krótko mówiąc murzynek przekładany kremem śmietanowym to proste i łatwe ciasto, które jest pewniakiem każdego przyjęcia. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej
150 g cukru
125 ml oleju
100 ml wody
30 g kakao
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
krem śmietankowy
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
Ciasto: W głębokim garnku zagotowujemy wodę, kakao, olej i cukier. Studzimy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do wystudzonego sosu czekoladowego dodajemy najpierw żółtka, następnie mąkę z proszkiem. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy.
Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Zimne ciasto kroimy na dwie części. Przekładamy kremem. Chłodzimy dwie godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy.
Składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej
150 g cukru
125 ml oleju
100 ml wody
30 g kakao
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
krem śmietankowy
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
Ciasto: W głębokim garnku zagotowujemy wodę, kakao, olej i cukier. Studzimy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do wystudzonego sosu czekoladowego dodajemy najpierw żółtka, następnie mąkę z proszkiem. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy.
Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Zimne ciasto kroimy na dwie części. Przekładamy kremem. Chłodzimy dwie godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz