Stefanka to jedno z tych ciast, które nieźle smakuje i jest przy tym bardzo efektowne. Dosyć szybko się je przygotowuje. Moim zdaniem jest to ciasto do zadań specjalnych. Doskonałe na różnego rodzaju uroczystości rodzinne np.: urodziny czy imieniny. U mnie w domu nie odłączny król takich właśnie spotkań. Co tu dużo mówić stefanka a' la zebra to ciasto z kategorii bez pieczenia przełożone dwoma pysznymi kremami: czekoladowym i waniliowym. Całość tworzy niesamowity efekt wizualny i smakowy. Polecam!
Składniki:
600 ml mleka
200 g herbatników
100 g masła
100 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
60 g budyniu śmietankowego
30 g kakao
4 żółtka
50 ml mleka odlewamy. 200 ml mleka zagotowujemy z 50 g cukru. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń czekoladowy i 2 żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimne mleko z dodatkami. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. W 200 ml mleka zagotujemy z 50 g cukru. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń śmietankowy i 2 żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimne mleko z dodatkami . Gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy zimny budyń czekoladowy i krótko miksujemy. Tak samo robimy z drugim budyniem. Układamy warstwę herbatników następnie smarujemy krem czekoladowy. Układamy tak jeszcze dwie warstwy. Chłodzimy przez 30 minut. Następnie kremem śmietankowym obtaczamy boki stefanki. Chłodzimy 30 minut. Dowolnie dekorujemy.
Składniki:
600 ml mleka
200 g herbatników
100 g masła
100 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
60 g budyniu śmietankowego
30 g kakao
4 żółtka
50 ml mleka odlewamy. 200 ml mleka zagotowujemy z 50 g cukru. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń czekoladowy i 2 żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimne mleko z dodatkami. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. W 200 ml mleka zagotujemy z 50 g cukru. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń śmietankowy i 2 żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimne mleko z dodatkami . Gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy zimny budyń czekoladowy i krótko miksujemy. Tak samo robimy z drugim budyniem. Układamy warstwę herbatników następnie smarujemy krem czekoladowy. Układamy tak jeszcze dwie warstwy. Chłodzimy przez 30 minut. Następnie kremem śmietankowym obtaczamy boki stefanki. Chłodzimy 30 minut. Dowolnie dekorujemy.
Proszę napisać na jakiej wielkości blaszce układać to ciasto? albo ile herbatników po szerokości i długości ciasta?
OdpowiedzUsuńA druga moja wątpliwość,. czy do takiej ilości budyniu, nie jest za mało masła? Bo na jeden budyń wychodzi 50g masła, a 300ml mleka?