Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Stefanka a'la zebra

Stefanka to jedno z tych ciast, które nieźle smakuje i jest przy tym bardzo efektowne. Dosyć szybko się je przygotowuje. Moim zdaniem jest to ciasto do zadań specjalnych. Doskonałe na różnego rodzaju uroczystości rodzinne np.: urodziny czy imieniny. U mnie w domu nie odłączny król takich właśnie spotkań. Co tu dużo mówić stefanka a' la zebra to ciasto z kategorii bez pieczenia przełożone dwoma pysznymi kremami: czekoladowym i waniliowym. Całość tworzy niesamowity efekt wizualny i smakowy. Polecam!
Składniki:
600 ml mleka
200 g herbatników
100 g masła
100 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
60 g budyniu śmietankowego
30 g kakao
4 żółtka
50 ml mleka odlewamy. 200  ml mleka zagotowujemy z 50 g cukru. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń czekoladowy i 2 żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimne mleko z dodatkami. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. W 200 ml mleka zagotujemy z 50 g cukru. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń śmietankowy i 2 żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimne mleko z dodatkami . Gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy zimny budyń czekoladowy i krótko miksujemy. Tak samo robimy z drugim budyniem.  Układamy warstwę herbatników następnie smarujemy krem czekoladowy. Układamy tak jeszcze dwie warstwy. Chłodzimy przez 30 minut. Następnie kremem śmietankowym obtaczamy boki stefanki. Chłodzimy 30 minut. Dowolnie dekorujemy.
stefanka, stefanka a'la zebra, ciasto bez pieczenia
stefanka, stefanka a'la zebra, ciasta bez pieczenia
stefanka, stefanka a'la zebra, ciasta bez pieczenia

Smacznego!
Źródło: " Moje wypieki ", s. 329.

Baranek

Komentarze

  1. Proszę napisać na jakiej wielkości blaszce układać to ciasto? albo ile herbatników po szerokości i długości ciasta?
    A druga moja wątpliwość,. czy do takiej ilości budyniu, nie jest za mało masła? Bo na jeden budyń wychodzi 50g masła, a 300ml mleka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj