Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Weniec debrzneński z makiem

Ale zapanowała u mnie radość. Udało mi się wykonać mój pierwszy wieniec z ciasta drożdżowego. Trafiło się, że z makiem. Mój wieniec drożdżowy okazał się pyszny i mięciutki. Co ciekawe wypiek był przy tym bardzo wilgotny i zachowywał długo swoją świeżość. Przepis, który dla was przygotowałam pochodzi z pięknego regionu - Pomorza. Historia tego wypieku sięga czasów powojennych, gdzie miejscowy piekarz wypiekał swoje wianki drożdżowe, a następnie sprzedawał się na pobliskim targowisku. Obecna nazwa powstała w latach 90. Co ciekawe składniki na ten niezwykły drożdżowy wianek są przez mieszkańców kupowane u jednego wyjątkowego rolnika. Dziś zaproponuję wam wersję z makiem, ale spokojnie możecie użyć sera czy dżemu. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
60 g masła
60 g cukru
30 g świeżych drożdży
3 żółtka
nadzienie
250 g suchego mielonego maku
250 ml mleka
150 g miodu
8 g cynamonu
Rozczyn: 30 g Masła rozpuszczamy, 30 ml mleko podgrzewamy. Swierze drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, maśle w 20 g cukru oraz 20 g mąki pszennej. Rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
Ciasto: Mąkę, żółtka, pozostałe masło, cukier i mleko łączymy wraz z rozczynem. Zagniatamy ciasto. Zostawiamy na godzinę do podwojenia swojej objętości.
Nadzienie: Mleko wraz z miodem i cynamonem gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy sychy mak. Gotujemy do momentu napęcznienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach 80 na 15 centymetrów. Wzdłuż dłuższego boku nałóż farsz. Zwiń placek. Postępuj tak z pozostałymi plackami. Wszystkie placki ułóż obok siebie, połącz je w jednym wspólnym końcu. Zaleć warkocz. Połącz oba końce wianka. Ciasto połóż na blaszce do pieczenia i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.  Po 30 minutach nagrzej piekarnik na 180 stopni i piec około 40 minut. Wystudź. Dowolnie udekoruj.


weniec z makiem, weniec makowy
wieniec z makiem, wieniec makowy
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 156-157.

Wyprzedaż zima 2019

Komentarze

Popularne posty

Drukuj