Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Weniec debrzneński z makiem

Ale zapanowała u mnie radość. Udało mi się wykonać mój pierwszy wieniec z ciasta drożdżowego. Trafiło się, że z makiem. Mój wieniec drożdżowy okazał się pyszny i mięciutki. Co ciekawe wypiek był przy tym bardzo wilgotny i zachowywał długo swoją świeżość. Przepis, który dla was przygotowałam pochodzi z pięknego regionu - Pomorza. Historia tego wypieku sięga czasów powojennych, gdzie miejscowy piekarz wypiekał swoje wianki drożdżowe, a następnie sprzedawał się na pobliskim targowisku. Obecna nazwa powstała w latach 90. Co ciekawe składniki na ten niezwykły drożdżowy wianek są przez mieszkańców kupowane u jednego wyjątkowego rolnika. Dziś zaproponuję wam wersję z makiem, ale spokojnie możecie użyć sera czy dżemu. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
60 g masła
60 g cukru
30 g świeżych drożdży
3 żółtka
nadzienie
250 g suchego mielonego maku
250 ml mleka
150 g miodu
8 g cynamonu
Rozczyn: 30 g Masła rozpuszczamy, 30 ml mleko podgrzewamy. Swierze drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, maśle w 20 g cukru oraz 20 g mąki pszennej. Rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
Ciasto: Mąkę, żółtka, pozostałe masło, cukier i mleko łączymy wraz z rozczynem. Zagniatamy ciasto. Zostawiamy na godzinę do podwojenia swojej objętości.
Nadzienie: Mleko wraz z miodem i cynamonem gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy sychy mak. Gotujemy do momentu napęcznienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach 80 na 15 centymetrów. Wzdłuż dłuższego boku nałóż farsz. Zwiń placek. Postępuj tak z pozostałymi plackami. Wszystkie placki ułóż obok siebie, połącz je w jednym wspólnym końcu. Zaleć warkocz. Połącz oba końce wianka. Ciasto połóż na blaszce do pieczenia i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.  Po 30 minutach nagrzej piekarnik na 180 stopni i piec około 40 minut. Wystudź. Dowolnie udekoruj.
weniec z makiem, weniec makowy
wieniec z makiem, wieniec makowy
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 156-157.

Wyprzedaż zima 2019

Komentarze

Popularne posty

Drukuj