Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Zawijaki wygnanowskie z makiem

Dziś mam dla was kolejny regionalny i tradycyjny przepis pochodzący z malowniczego regionu Podkarpacia. U mnie w domu na takie wypieki mówi się bułeczki z nadzieniem, ale co region to inna nazwa. Zawijaki wygnanowskie pochodzą z malowniczej miejscowości Wygnanka. W tych okolicach były wypiekane od dawna. Inna nazwa tych pysznych bułeczek to owijaki. Jak to bywa przy tradycyjnym wypieku najczęściej był wypiekany tylko na specjalne okazje lub w niedziele. W okresie letnim najczęściej wypełniano je surowymi owocami np.: jabłkami czy śliwkami. W okresie jesienno-zimowym wypełniano je serem czy makiem. Moja wersja właśnie jest z nadzieniem makowym. Bułeczki przygotowuje się dosyć szybko i łatwo. Moim zdaniem doskonale nadają się na piknik lub dłuższy spacer. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
150 ml mleka
100 g cukru
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
nadzienie
250 g suchego mielonego maku
250 ml mleka
150 g miodu
8 g cynamonu
lukier
150 g cukru pudru
40 ml wody
40 ml soku z cytryny
Ciasto: Mąkę przesiewamy. Dodajemy ciepłe mleko, cukier , jajka i żółtko oraz świeże drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin. 
Nadzienie: Mleko zagotowujemy z miodem i cynamonem. Do gotującego się mleka dodajemy suchy mak. Mieszamy do momentu napęcznienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do masy możemy dodać ewentualnie rodzynki lub orzechy.
Ciasto wałkujemy. Na 2/3 placka smarujmy masę makową. Zawijamy jak roladę. Całość kroimy na mniejsze części(małe bułeczki). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Studzimy. 
Lukier: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Polewamy wystudzone bułeczki.
zawijaki, bułeczki, bułeczki z makiem
Smacznego!
Źródło: " Wielka księga z wypiekami", s. 180.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj