Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sernik oreo (bez pieczenia)

Wyśmienity sernik bez pieczenia. Bazę dla tego sernika stanowią popularne ciasteczka oreo. Sernik oreo bez pieczenia jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Oczywiście najlepiej smakuje następnego dnia. Co by tu nie mówić, ale połączenie sernika waniliowego z ciasteczkami sprawiło, iż właśnie ten sernik stał się niewątpliwym hitem w moim domu. Praktycznie wystarczyło tylko kilka dni, a już sernika nie było. Mój przepis na sernik oreo bez pieczenia powstał, gdy praktycznie tworzyłam różne smaczne słodkości z wykorzystaniem tych ciasteczek. jednym z nich jest właśnie sernik oreo bez pieczenia. Mój przepis co ważne oparty jest na jogurcie i prawdziwym ser. Jest przez to lżejszy i nieco zdrowszy. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
400 g ciastek oreo
250 ml śmietany 30%
200 ml jogurtu naturalnego
200 g cukru pudru
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
50 ml wody
50 g żelatyny
30 g kakao
10 g śmietanfixu
Czekoladę białą łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej…

Babka "Kawoszek" z szampanem

Wypiek iście ekspresowy i pełen nieoczywistych smaków. Pomysł na powstanie babki "Kawoszek" z szampanem narodził się w momencie gdy uświadomiłam sobie w domowej spiżarni mam tyle kawy że pracownicy biurowców by się powstydzili. Dodatkowym impulsem do przygotowania babki "Kawoszek" była dosyć spora ilość szampana, który został po ostatnim Sylwestrze. Ten pyszny wypiek przygotujecie w ekspresowym tempie, które zajmie wam mniej niż 30 minut Przy dobrej organizacji i tu przypominam, że składniki trzeba wyjąć jakieś dwie godziny wcześniej powinno zając wam to jeszcze mniej czasu. Ciasto pachnie aromatycznie kawą i szampanem. Jest przy tym pulchne i miękkie. Największe wrażenie robią pasy, które różnie smakują. Są to czekoladowe, kawowe i oczywiście śmietankowe. Ciasto doskonałe na niedzielne popołudnie. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
160 g cukru
150 ml szampana
100 g masła
100 g czekolady mlecznej
30 g kakao
30 g kawy rozpuszczalnej
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
5 jajek
aromat śmietankowy
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Studzimy.  Wlewamy powoli do masy, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajmy szampan wolnym strumieniem. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę(odkładamy jedną łyżkę) i proszek do pieczenia. Miksujemy.
Masę dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej dodajemy kawę rozpuszczalną. Mieszamy. Do trzeciej dodajemy łyżkę mąki i aromat śmietankowy. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy masę kakaową, następnie kawową , a na koniec masę śmietankową.  Całość pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Polewamy wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.
babka, babka kawowa
babka, babka kawowa
babka, babka kawowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj