Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Gruszkowa szarlotka

Szarlotki to dosyć popularny temat w okresie około świątecznym. Nie ma co tu ukrywać szarlotki to jedne z ulubionych ciast Polaków. Są smaczne i z reguły wszyscy je lubią. Moim zdaniem połączenie ciasta kruchego i owoców to najlepsza propozycja na święta. Gruszkowa szarlotka to taka moja wariacja na temat tych właśnie ciast. Pyszne jabłka w połączeniu ze słodkimi gruszkami tworzy duet, któremu nikt się nie oprze. Kwaskowe jabłka, które stanowią bazę nadzienia wraz z gruszkami sprawiają, że ten wyjątkowy wypiek nabiera specyficznego charakteru. Zdecydowanie jest to ciasto dla osób ceniących ciekawe połączenia smakowe. Polecam!
Składniki:
ciasto
400 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
jabłkowo-gruszkowa masa
1 kg jabłek np.: antonówek, szarych renet
500 g gruszek
150 g cukru
100 ml wody
50 g mąki ziemniaczanej
30 g cynamonu
30 g cukru waniliowego
Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło oraz jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny.
Jabłkowo-gruszkowa masa: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem. Owoce zalewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy oba cukry i cynamon. Mieszamy. Całość gotujemy przez 15-20 minut. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną. Studzimy.
Kwadratową formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą połowę rozwałkowujemy i układamy na dnie formy. Układamy wystudzoną masę. Na masie ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy około 75 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
szarlotka, gruszki
szarlotka, gruszki
szarlotka, gruszki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj