Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Rafaello z advocatem

Już nie długo święta. Powoli myślimy co przygotować na ten wyjątkowy czas dla naszych najbliższych. Wielkanoc kojarzy nam się oczywiście z jajkami. Aby poczuć jeszcze mocniej atmosferę nadchodzących świąt mam dla was wyjątkowy i bardzo prosty przepis. Rafaello z advocatem to smaczny klasyk z nutką fantazji. Dodatek advocatu sprawia, iż to tradycyjne i bardzo lubiane ciasto nabiera nieco innego charakteru. Advocat sma w sobie jest bardzo charakterystyczny zarówno w wyglądzie jak i w smaku. Moim zdaniem advocat świetnie nadaje się do różnego rodzaju ciast i kremów. Rafaello z advocatem jest to ciasto bez pieczenia. Spokojnie możecie przygotować je dwa dni przed świętami. Polecam!
Składniki:
550 ml mleka
400 g herbatników
300 g masła
250 ml śmietany 30%
150 g cukru
150 ml advocatu
150 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
80 g płatków migdałowych
60 g budyniu waniliowego
40 g mąki ziemniaczanej
15 g śmietanfixu
3 żółtka
aromat migdałowy
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 150 ml mleka rozpuszczamy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Partiami dodajemy zimny budyń. Do masy dodajemy powoli advocat. Do kremu advocatowego dodajemy wiórki kokosowe i 40 g płatków migdałowych. Mieszamy. Kwadratową formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Następnie smarujemy 1/2 kremu advocatowego. Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach ponownie smarujemy pozostałym kremem advocatowym. Przykrywamy krem ostatnią warstwą herbatników. Ciasto umieszczamy w lodówce na dwie godziny. Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy śmietanfix i cukier puder. Całość krótko  miksujemy. Pozostałe płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Studzimy. Bitą śmietanę smarujemy na wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi.


rafaello, advocat, rafaello  z advocatem
rafaello, advocat, rafaello z advocatem
rafaello, advocat, rafaello z advocatem

Smacznego!
Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 200

Komentarze

Popularne posty

Drukuj