Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Migdałowe rafaello

Rafaello to jedno z moich ulubionych ciast. Jest szybkie i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Doczekało się obecnie mnóstwa wersji.  mamy obecnie rafaello klasyczne, choć popularne jest również rafaello na bazie ajerkoniaku. Moja dzisiejsza propozycja to rafaello z dodatkiem migdałów. Migdały w tym deserze odgrywają kluczową rolę. Nadają smak i aromat ciastu. Co ważne dzisiejszy deser jest bardzo szybki w przygotowaniu. Rafaello z migdałami to deser, który sprawdzi się podczas letnich spotkań z przyjaciółmi. Choć co ważne doskonale poprawia mi humor nawet w pochmurne dni. Jest to deser nie zastąpiony podczas babskich spotkań. z reguły wszystkim smakuje. Nie znam osoby, która by nie lubiła rafaello. Dzisiejszy przepis kładzie nacisk na migdały i to one grają kluczową rolę w tym smacznym deserze. Nadają charakteru rafaello. Migdałowe rafaello to prosty pomysł na chwilę przyjemności w weekend. Polecam!
Składniki:
700 ml mleka
300 g herbatników
250 g masła
200 g cukru
200 ml śmietany 30%
2…

Szarlotka z wiśniami

Już za chwilę święta. Przygotowania do nich ruszyły pełną parą. W domu harmider i zamieszanie. W wolnej chwili w trakcie przed świątecznej zawieruchy proponuje wam pyszny i bardzo intrygujący wypiek- Szarlotkę z wiśniami. Jest to dosyć oryginalne połączenie jabłek i wiśni, które są w Polsce dostępne praktycznie przez cały rok. Jest to szarlotka, która wyróżnia się swoim smakiem i wyglądem. Pyszna i słodka beza sprawia, iż jest to ciasto idealne na święta. Kruche ciasto, kwaskowe nadzienie i słodka beza to wypiek, który na pewno zaintryguje rodzinę i znajomych. Doskonałe ciasto na zakończenie świątecznego ucztowania. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
50 g mąki krupczatki
6 g proszku do pieczenia
3 żółtka
nadzienie
1 kg jabłek np.: szarych renet
500 g wiśni świeżych lub mrożonych
200 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
50 ml wody
10 g cynamonu
beza
100 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
4 białka
Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Nadzienie: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Dodajemy wiśnie. Owoce zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy cukier i cynamon. Gdy owoce będą już nieco rozgotowane to dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Beza: Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą połowę ciasta rozwałkowujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Ciastem wylepiamy dno i boki ciasta. Wykładamy zimny farsz. Następnie bezę.  Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę. Sypiemy na bezę. Całość pieczemy 75 minut w 180 stopniach. Studzimy.
szarlotka, wiśnie
szarlotka, wiśnie
szarlotka, wiśnie
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj