Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Migdałowe rafaello

Rafaello to jedno z moich ulubionych ciast. Jest szybkie i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Doczekało się obecnie mnóstwa wersji.  mamy obecnie rafaello klasyczne, choć popularne jest również rafaello na bazie ajerkoniaku. Moja dzisiejsza propozycja to rafaello z dodatkiem migdałów. Migdały w tym deserze odgrywają kluczową rolę. Nadają smak i aromat ciastu. Co ważne dzisiejszy deser jest bardzo szybki w przygotowaniu. Rafaello z migdałami to deser, który sprawdzi się podczas letnich spotkań z przyjaciółmi. Choć co ważne doskonale poprawia mi humor nawet w pochmurne dni. Jest to deser nie zastąpiony podczas babskich spotkań. z reguły wszystkim smakuje. Nie znam osoby, która by nie lubiła rafaello. Dzisiejszy przepis kładzie nacisk na migdały i to one grają kluczową rolę w tym smacznym deserze. Nadają charakteru rafaello. Migdałowe rafaello to prosty pomysł na chwilę przyjemności w weekend. Polecam!
Składniki:
700 ml mleka
300 g herbatników
250 g masła
200 g cukru
200 ml śmietany 30%
2…

Szwedzkie ciasto miłości

Dzisiejszy wypiek to taka wariacja na temat murzynka. Ciasto w smaku przypomina ciasto czekoladowe. jest łatwe w wykonaniu oraz bardzo szybkie. Szwedzkie ciasto miłości to taka inny przepis na nasze ciasto czekoladowe. Każdy kraj praktycznie ma w swojej kuchni taki właśnie przepis. Wypiek, który dla was przygotowałam jest bardzo puszysty i miękki. Doskonale komponuje się z kawą podczas letniego przyjęcia w ogródku. Może być również przygotowany na piknik. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej
180 ml mleka
150 g masła
150 g cukru
100 g cukru pudru
30 ml wody
30 ml soku z cytryny
30 g kakao
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
2 jajka
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło rozpuszczamy. Studzimy.  Do ubitych jajek wlewamy powoli masło i mleko. Miksujemy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny do momentu powstania lukru. Polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy.
muryznek, ciasto czekoladowe
murzynek, ciasto czekoladowe
murzynejk, ciasto czekoladowe
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/karleksmums-ciasto-milosci Baranek

Komentarze

Popularne posty

Drukuj