Torty, torciki , któż ich nie lubi. Ja bardzo lubię wszelkie torty, a jeszcze jak są przy tym pyszne i smaczne, to w szczególności. Do moich ulubionych tortów należą te oparte na cieście czekoladowym. Co tu dużo ukrywać są to jedne z najsmaczniejszych. Dzisiejszy wypiek nosi nazwę torcik fistaszkowy. Jest to prosty wypiek, dla wszystkich zabieganych. Dodam, że połączenie czekolady i orzeszkami ziemnymi bardzo mnie ujęło. Jest to tort dla tych, którzy uwielbiają poznawać nowe smaki, Lubią połączenia słonego ze słodkim. Takie ciasto doskonale nadaje się na efektowne zakończenie ważnej uroczystości lub nawet świąt. Polecam!
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru
20 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 jajka
krem orzechowy
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
200 g masła orzechowego
100 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
dekoracja
150 g czekolady mlecznej
Ciasto: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy do żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę wylewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto kroimy na pół.
Krem: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Do masy dodajemy masło orzechowe, Miksujemy. Chłodzimy w lodówce 30 minut.
Wystudzone blaty ciasta przekładamy zimnym kremem. Chłodzimy 30 minut.
Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto. Dowolnie dekorujemy.
Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru
20 g kakao
8 g proszku do pieczenia
4 jajka
krem orzechowy
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
200 g masła orzechowego
100 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
dekoracja
150 g czekolady mlecznej
Ciasto: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy do żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę wylewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto kroimy na pół.
Krem: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Do masy dodajemy masło orzechowe, Miksujemy. Chłodzimy w lodówce 30 minut.
Wystudzone blaty ciasta przekładamy zimnym kremem. Chłodzimy 30 minut.
Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz