Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto czekoladowe na maślance

Nie raz zastanawiam się czy lepsze są przepisy znane i sprawdzone czy lepsze nowe i nowoczesne? Trudno na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Z jednej strony mamy wypieki, który każdy z nas lubi i na pewno mu smakuje. Z drugiej jednak strony poznajemy  nowe i nieznane smaki . Każdy z nas ma swoje ulubione wypieki zapewne z jednej, jak i drugiej strony. Są to ciasta do których z miłą chęcią wracamy. Przywołują w nas mnóstwo wspomnień. Moimi taki wypiekami must have są właśnie wszelkiego rodzaju murzynki, ucierańce czy placki.  
Dzisiejszy wypiek należy  jednak do  kategorii znanych i lubianych. Moim zdaniem nie ma lepszego ciasta na weekend niż prosty placek czekoladowy. Najczęściej przygotowuje go w oparciu o  jogurt lub maślankę. Ja dziś dla was zrobiłam właśnie na maślance. Ciasto oparte na maślance na niezwykły smak i aromat. Trzyma przy tym długo świeżość. Jest miękkie i puszyste. Dodatek czekolady do ciasta nadaje wypiekowi niezwykłego czekoladowego smaku. Jest to doskonałe ciasto do kawy. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g czekolady deserowej
150 ml maślanki
150 g cukru
150 ml oleju
8 g proszku do pieczenia
4 jajka
aromat waniliowy
Maślankę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Lekko podgrzewamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy olej. Miksujemy na średnich obrotach. Do masy jajecznej wolnym strumieniem dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Do masy dodajemy podgrzaną maślankę i aromat . Miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu powstania połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy keksowej. Pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


ciasto czekoladowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj