Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Aksamitny sernik czekoladowy (na zimno)

Sernik na zimno to obecnie, w szczycie wakacji jedno z najpopularniejszych ciast. Czym by było wakacje bez smaku pysznego i puszystego sernika na zimno. Dla mnie nie możliwe. Dziś mam dal was przepis na pyszny czekoladowy sernik na zimno. Jego aksamitny smak sprawia, iż nie można przejść wobec niego obojętnie. Jest to deser, który doskonale sprawdza się podczas letnich przyjęć. Na pewno posmakuje , każdemu kto lubi delikatne desery na bazie twarogu. Co ciekawe dodatek kremu czekoladowego i samej czekolady nadał temu sernikowi czekoladowemu jeszcze ciekawszego smaku. Myślę, że ten sernik zagości u mnie na stole częściej, niż tylko podczas lata. Polecam! Składniki: 1 kg twarogu sernikowego z mascarpone marki  President  300 ml jogurtu naturalnego 300 g pralinek czekoladowych 300 g biszkoptów typu lady fingers 250 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 100 g czekolady mlecznej 100 g kulek czekoladowych 100 g herbatników 50 g żelatyny 50 ml wody Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy…

Fit krówki mordoklejki

Czy domowe krówki mordoklejki mogą być fit? Oczywiście. Jest na to prosty sposób, który wam dzisiaj zdradzę. Wystarczy tak na prawdę trochę wyobraźni i odwagi aby go zrealizować. Według tradycyjnego przepisu, który znajdziecie na moim blogu wystarczy zamienić zwykły cukier na cukier brązowy, a mleko zamiast tradycyjnego 3,2% dać nieco odchudzone. Tylko tyle, a krówki stają się bardziej fit. Nie tracą przy tym swojego smaku i charakterystycznego wyglądu. Jest to deser dla wszystkich, którzy tęsknią za smakami i zapachami dzieciństwa. Taka mała sentymentalna podróż. Polecam!
Składniki:
250 ml mleka 0%
80 g cukru brązowego
50 g masła
Masło, mleko i cukier umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Mieszamy tak do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Ogień zmniejszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Do momentu, aż masa nabierze brązowego koloru. Zdejmujemy z ognia. Studzimy. Przekładamy do małej kwadratowej formy(plastikowej)  wyłożonej papierem śniadaniowym. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Następnie kroimy na prostokąty i zawijamy w papier śniadaniowy.
krówka morodklejka
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj