Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Fit krówki mordoklejki

Czy domowe krówki mordoklejki mogą być fit? Oczywiście. Jest na to prosty sposób, który wam dzisiaj zdradzę. Wystarczy tak na prawdę trochę wyobraźni i odwagi aby go zrealizować. Według tradycyjnego przepisu, który znajdziecie na moim blogu wystarczy zamienić zwykły cukier na cukier brązowy, a mleko zamiast tradycyjnego 3,2% dać nieco odchudzone. Tylko tyle, a krówki stają się bardziej fit. Nie tracą przy tym swojego smaku i charakterystycznego wyglądu. Jest to deser dla wszystkich, którzy tęsknią za smakami i zapachami dzieciństwa. Taka mała sentymentalna podróż. Polecam!
Składniki:
250 ml mleka 0%
80 g cukru brązowego
50 g masła
Masło, mleko i cukier umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Mieszamy tak do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Ogień zmniejszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Do momentu, aż masa nabierze brązowego koloru. Zdejmujemy z ognia. Studzimy. Przekładamy do małej kwadratowej formy(plastikowej)  wyłożonej papierem śniadaniowym. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Następnie kroimy na prostokąty i zawijamy w papier śniadaniowy.
krówka morodklejka
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj