Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Cytrynowe brownie

Brownie jak wiadomo jest jednym z moich ulubionych ciast. Pyszne, mocno czekoladowe , a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Bardzo lubię brownie za to również, że jest to ciasto bardzo podobne do naszego murzynka. Dziś przygotowałam dla was wypiek, który łączy w sobie smak klasycznego brownie z nutą cytrusową. Jest to brownie pełne czekolady, ale pachnące cytryną, która nadaje ciastu niezwykłego aromatu. Cytrynowe brownie jest to ciasto bardzo miękkie, ale zarazem bardzo wilgotne. Doskonale sprawdzi się podczas spotkań. To co wyróżnia to brownie na tle innych, to przede wszystkim prostota i smak. Cytrynowe brownie jest to jedno z tych ciast, po które sięgam gdy nie mam humoru. Poprawa nastroju gwarantowana. Polecam!
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
200 g maki pszennej
150 g masła
150 g cukru
150 g cukru pudru
150 ml wody
100 ml soku z cytryny
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
aromat cytrynowy
skórka pomarańczowa do dekoracji
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na mniejsze …

Fit murzynek

Czy murzynek może być fit? Oczywiście. Dzisiejsza moja propozycja to taka mała wariacja i próba nieco odchudzenia klasycznego murzynka. Moim zdaniem jest to próba udana. Fit murzynek jest lekkie i puszysty, a zarazem nieco zdrowszy od tradycyjnego. Jest to ciasto dla wszystkich lubiących niebanalne smaki i aromaty. Pewnie zastanawiacie się co takiego zmieniłam? Otóż zamieniłam mąkę na nieco zdrowszą oraz zamieniłam klasyczny cukier na miód. Zmniejszyłam również ilość jajek. Fit murzynek to taki kompromis pomiędzy wersją domową oraz taką bardzo zdrową. Doskonały do kawy. Polecam!
Składniki:
150 g mąki żytniej
100 g mąki migdałowej
100 g miodu gryczanego
100 g masła
100 ml wody
40 g kakao
4 g sosy
4 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy
4 jajka
W garnku umieszczamy masło, kakao, miód i wodę. Rozpuszczamy. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek.  Zółtka ubijamy z jedną łyżką miodu. Do masy dodajemy wystudzone składniki. Miksujemy. Dodajemy suche składniki. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut. studzimy. Dowolnie dekorujemy.
murzynek
murzynek

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj