Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Migdałowe rafaello

Rafaello to jedno z moich ulubionych ciast. Jest szybkie i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Doczekało się obecnie mnóstwa wersji.  mamy obecnie rafaello klasyczne, choć popularne jest również rafaello na bazie ajerkoniaku. Moja dzisiejsza propozycja to rafaello z dodatkiem migdałów. Migdały w tym deserze odgrywają kluczową rolę. Nadają smak i aromat ciastu. Co ważne dzisiejszy deser jest bardzo szybki w przygotowaniu. Rafaello z migdałami to deser, który sprawdzi się podczas letnich spotkań z przyjaciółmi. Choć co ważne doskonale poprawia mi humor nawet w pochmurne dni. Jest to deser nie zastąpiony podczas babskich spotkań. z reguły wszystkim smakuje. Nie znam osoby, która by nie lubiła rafaello. Dzisiejszy przepis kładzie nacisk na migdały i to one grają kluczową rolę w tym smacznym deserze. Nadają charakteru rafaello. Migdałowe rafaello to prosty pomysł na chwilę przyjemności w weekend. Polecam!
Składniki:
700 ml mleka
300 g herbatników
250 g masła
200 g cukru
200 ml śmietany 30%
200 g migdałów
100 g wiórków kokosowych
100 ml ajerkoniaku
100 g cukru pudru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
20 ml likieru migdałowego
3 żółtka
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i likierem migdałowym. W 200 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, budyniem i żółtkami. Mieszamy. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do masy dodajemy ajerkoniak,  150 g migdałów i wiórki kokosowe. Mieszamy. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy herbatniki. Układamy 1/2 kremu. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach smarujemy 1/2 kremu. Ponownie na masie układam herbatniki. Ciasto chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Zimną śmietanę ubijam na puch. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Bitą śmietanę smaruje wierzch ciasta. Posypuje migdałami. Ponownie chłodzę dwie godziny.
migdały, rafaello
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj