Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Migdałowe rafaello

Rafaello to jedno z moich ulubionych ciast. Jest szybkie i stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Doczekało się obecnie mnóstwa wersji.  mamy obecnie rafaello klasyczne, choć popularne jest również rafaello na bazie ajerkoniaku. Moja dzisiejsza propozycja to rafaello z dodatkiem migdałów. Migdały w tym deserze odgrywają kluczową rolę. Nadają smak i aromat ciastu. Co ważne dzisiejszy deser jest bardzo szybki w przygotowaniu. Rafaello z migdałami to deser, który sprawdzi się podczas letnich spotkań z przyjaciółmi. Choć co ważne doskonale poprawia mi humor nawet w pochmurne dni. Jest to deser nie zastąpiony podczas babskich spotkań. z reguły wszystkim smakuje. Nie znam osoby, która by nie lubiła rafaello. Dzisiejszy przepis kładzie nacisk na migdały i to one grają kluczową rolę w tym smacznym deserze. Nadają charakteru rafaello. Migdałowe rafaello to prosty pomysł na chwilę przyjemności w weekend. Polecam!
Składniki:
700 ml mleka
300 g herbatników
250 g masła
200 g cukru
200 ml śmietany 30%
200 g migdałów
100 g wiórków kokosowych
100 ml ajerkoniaku
100 g cukru pudru
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
20 ml likieru migdałowego
3 żółtka
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i likierem migdałowym. W 200 ml mleka łączymy z mąką ziemniaczaną, budyniem i żółtkami. Mieszamy. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Do masy dodajemy ajerkoniak,  150 g migdałów i wiórki kokosowe. Mieszamy. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy herbatniki. Układamy 1/2 kremu. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach smarujemy 1/2 kremu. Ponownie na masie układam herbatniki. Ciasto chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Zimną śmietanę ubijam na puch. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Bitą śmietanę smaruje wierzch ciasta. Posypuje migdałami. Ponownie chłodzę dwie godziny.


migdały, rafaello
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj