Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sernik "Misz-masz"

Sernik to od lat obowiązkowy punk na świątecznym stole. Staram się tworzyć i piec takie sernik, które będą jedyne w swoim rodzaju. Jednym z nich jest właśnie sernik "Misz-masz". A co kryję się pod tą tajemniczą nazwą "Misz-masz"? A wszystko to co kojarzymy z tymi wyjątkowymi świętami Bożego Narodzenia. W tym serniku znajdziemy zarówno rodzynki, jak i mak oraz migdały. Jest to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Sposób pieczenia jest klasyczny i wszystkim znany. Jest to łatwy i prosty wypiek. Sernik "Misz-masz" był bardzo smaczny i od razu spodobał się mojej rodzinie. Myślę, że wam też posmakuje. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
200 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru pudru
20 ml śmietany 12%
6 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru
100 g masła
100 g masy marcepanowej
50 g suchego maku
50 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
20 g mąki pszennej
3 jajka
aromat …

Napoleonka na krakersach

Napoleonka to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. Najczęściej przygotowywany jest na bazie ciasta francuskiego. Jest to dosyć wygodna i łatwa forma przygotowania tego pysznego deseru. Ja jednak na koniec majówki mam dla was do zaproponowania nieco zmienioną wersję klasycznej napoleonki. Tym razem w oparciu o krakersy. Dodatek krakersów nadaje specyficznego lekko słonego smaku. Taką napoleonkę na krakersach przygotowuje się również nieco szybciej. Wystarczy przygotować krem. Takie klasyczne ciasto bez pieczenia to doskonały pomysł na zakończenie majówki. Polecam!
Składniki:
650 ml mleka
350 g krakersów
300 g dżemu wiśniowego
200 g cukru
200 g masła
50 g maki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 150 ml mleka rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Krakersy układamy na dnie kwadratowej formy do pieczenia. Na krakersach smarujemy 1/2 dżemu wiśniowego. Na dżemie układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy krakersy. Na krakersach smarujemy ponownie pozostały dżem wiśniowy. Na dżemie 1/3 kramu. Na kremie ostatnią warstwę krakersów. na krakersach ostatnią warstwę kremu. Całość chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
napoleonka, krakersy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj