Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Napoleonka na krakersach

Napoleonka to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. Najczęściej przygotowywany jest na bazie ciasta francuskiego. Jest to dosyć wygodna i łatwa forma przygotowania tego pysznego deseru. Ja jednak na koniec majówki mam dla was do zaproponowania nieco zmienioną wersję klasycznej napoleonki. Tym razem w oparciu o krakersy. Dodatek krakersów nadaje specyficznego lekko słonego smaku. Taką napoleonkę na krakersach przygotowuje się również nieco szybciej. Wystarczy przygotować krem. Takie klasyczne ciasto bez pieczenia to doskonały pomysł na zakończenie majówki. Polecam!
Składniki:
650 ml mleka
350 g krakersów
300 g dżemu wiśniowego
200 g cukru
200 g masła
50 g maki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 150 ml mleka rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Krakersy układamy na dnie kwadratowej formy do pieczenia. Na krakersach smarujemy 1/2 dżemu wiśniowego. Na dżemie układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy krakersy. Na krakersach smarujemy ponownie pozostały dżem wiśniowy. Na dżemie 1/3 kramu. Na kremie ostatnią warstwę krakersów. na krakersach ostatnią warstwę kremu. Całość chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.


napoleonka, krakersy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj