Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szachownica z kremem kawowym

Czy może być prostsze ciasto z kremem niż szachownica ? Otóż nie. Jest to proste połączenie ciasta biszkoptowego, takiego jak do Metrowca z pysznym kremem. Najczęściej spotykany kremem to oczywiście waniliowy. Jest lekki i bardzo pysznie pachnie. Ja jednak postanowiłam nieco zmienić i klasyczny krem waniliowy zamieniłam na krem kawowy. Jest równie pyszny i smaczny co jego tradycyjna wersja, ale nadaje ciastu Szachownica nieco innego charakteru. Ciasto Szachownica z kremem kawowym to doskonała propozycja na różnego rodzaju przyjęcia okolicznościowe, takie jak komunia czy chrzciny. Podane na stole zachwyci gości zarówno wyglądem jak i smakiem. Dla mnie nie ma nic lepszego niż właśnie połączenie puszystego biszkoptu z lekkim kawowym kremem. Szachownica z kremem kawowym na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom kawy. Polecam!
Składniki:
ciasto jasne
200 g mąki pszennej
150 g cukru
140 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
ciasto ciemne
200 g mąki pszennej
150 g cukru
140 ml oleju
20 …

Napoleonka na krakersach

Napoleonka to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. Najczęściej przygotowywany jest na bazie ciasta francuskiego. Jest to dosyć wygodna i łatwa forma przygotowania tego pysznego deseru. Ja jednak na koniec majówki mam dla was do zaproponowania nieco zmienioną wersję klasycznej napoleonki. Tym razem w oparciu o krakersy. Dodatek krakersów nadaje specyficznego lekko słonego smaku. Taką napoleonkę na krakersach przygotowuje się również nieco szybciej. Wystarczy przygotować krem. Takie klasyczne ciasto bez pieczenia to doskonały pomysł na zakończenie majówki. Polecam!
Składniki:
650 ml mleka
350 g krakersów
300 g dżemu wiśniowego
200 g cukru
200 g masła
50 g maki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 150 ml mleka rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Krakersy układamy na dnie kwadratowej formy do pieczenia. Na krakersach smarujemy 1/2 dżemu wiśniowego. Na dżemie układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy krakersy. Na krakersach smarujemy ponownie pozostały dżem wiśniowy. Na dżemie 1/3 kramu. Na kremie ostatnią warstwę krakersów. na krakersach ostatnią warstwę kremu. Całość chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
napoleonka, krakersy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj