Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Napoleonka na krakersach

Napoleonka to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce. Najczęściej przygotowywany jest na bazie ciasta francuskiego. Jest to dosyć wygodna i łatwa forma przygotowania tego pysznego deseru. Ja jednak na koniec majówki mam dla was do zaproponowania nieco zmienioną wersję klasycznej napoleonki. Tym razem w oparciu o krakersy. Dodatek krakersów nadaje specyficznego lekko słonego smaku. Taką napoleonkę na krakersach przygotowuje się również nieco szybciej. Wystarczy przygotować krem. Takie klasyczne ciasto bez pieczenia to doskonały pomysł na zakończenie majówki. Polecam!
Składniki:
650 ml mleka
350 g krakersów
300 g dżemu wiśniowego
200 g cukru
200 g masła
50 g maki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 150 ml mleka rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Krakersy układamy na dnie kwadratowej formy do pieczenia. Na krakersach smarujemy 1/2 dżemu wiśniowego. Na dżemie układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy krakersy. Na krakersach smarujemy ponownie pozostały dżem wiśniowy. Na dżemie 1/3 kramu. Na kremie ostatnią warstwę krakersów. na krakersach ostatnią warstwę kremu. Całość chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
napoleonka, krakersy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj