Czy może być prostsze ciasto z kremem niż szachownica ? Otóż nie. Jest to proste połączenie ciasta biszkoptowego, takiego jak do Metrowca z pysznym kremem. Najczęściej spotykany kremem to oczywiście waniliowy. Jest lekki i bardzo pysznie pachnie. Ja jednak postanowiłam nieco zmienić i klasyczny krem waniliowy zamieniłam na krem kawowy. Jest równie pyszny i smaczny co jego tradycyjna wersja, ale nadaje ciastu Szachownica nieco innego charakteru. Ciasto Szachownica z kremem kawowym to doskonała propozycja na różnego rodzaju przyjęcia okolicznościowe, takie jak komunia czy chrzciny. Podane na stole zachwyci gości zarówno wyglądem jak i smakiem. Dla mnie nie ma nic lepszego niż właśnie połączenie puszystego biszkoptu z lekkim kawowym kremem. Szachownica z kremem kawowym na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom kawy. Polecam!
Składniki:
ciasto jasne
200 g mąki pszennej
150 g cukru
140 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
ciasto ciemne
200 g mąki pszennej
150 g cukru
140 ml oleju
20 g kakao
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
kremem kawowy
650 ml mleka
200 g masła
200 g cukru
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej wolnym strumieniem. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu powstania gładkiego ciasta. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Krem kawowy: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kawową. Do 150 ml mleka dodajemy mąke ziemniaczaną, budyń oraz żółtka. Mieszamy. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy do momentu powstania gładkiego kremu.
Ciasto jasne kroimy wzdłuż na pół, następnie na pasy. Ciasto ciemne kroimy wzdłuż na pół, następnie na pasy. Pasy jasnego ciasta smarujemy kremem pomiędzy którymi układamy pasy ciasta ciemnego. Układamy tak trzy warstwy. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. Wierzch zdobimy pozostałymi pasami, które kruszymy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez trzy godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz