Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Tarta snickers czyli Snickers pie

W sezonie wiosennym i letnim często sięga po przepisy na tarty. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym smaczne. Wersji i kompozycji tarty mamy tysiące. Są zarówno wytrawne, jak i na słodko. Ja gównie preferuje tarty na słodko. Dzięki tartą na słodko możemy poczuć się przez chwilę jak w wielkim sklepie z zabawkami. Dlaczego akurat z zabawkami? Otóż smaki, które łączymy w tarcie przypominają jedno wielkie polowanie i odkrywanie czegoś nowego. Dla mnie tarta to pewniak idealny na weekend. Dzisiejsza tarta to takie nawiązanie do słynnych batoników z karmelem i orzechami. Równie pyszna i smaczna co jej znany baton, moim zdaniem nawet lepsza. Kruche ciasto, do tego słodki krem budyniowy, karmel i słone orzeszki. Jest to niestety ciasto czasochłonne, ale myślę, że wam się spodoba. Na pewno zachwyci gości na letnim pikniku. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
3 żółtka
krem
500 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
dodatkowo
300 g masy kajmakowej
100 g orzechów ziemnych solonych
100 g czekolady gorzkiej
Ciasto: Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy trzy godziny w lodówce. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy ciastem formę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto układamy folię aluminiową i obciążamy grochem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut. Studzimy.
Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Krem chłodzimy 30 minut.
Na wystudzonym cieście smarujemy krem, następnie smarujemy masę kajmakową. Masę kajmakową możemy wcześniej lekko podgrzać. Chłodzimy 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wierzch ciasta. Posypujemy solonymi orzechami ziemnymi.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj