Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tarta z wiśniami i kokoswym kremem

Tarty to ciasta, które z reguły gwarantują sukces na przyjęciach w sezonie letnim. Są łatwe i proste w przygotowaniu. Z dodatkiem ulubionych owoców tworzą całość, której nikt się nie oprze. Moja dzisiejsza propozycja na zbliżający się weekend to tarta z wiśniami i kremem kokosowym. Dosyć nie codzienne połączenie, ale bardzo smaczne. Kwaskowa galaretka, a pod nią pyszny i nieco orientalny krem kokosowy to połączenie, które wyjątkowo przypadło mi do gustu. Uwielbiam ciasta z kokosem, a to właśnie takie jest. Wiśnie nadają tej tarcie niezwykłego zapachu i aromatu. Jest to deser, który doskonale prezentuje się na talerzu i co za tym idzie również na stole. Porcja takiej tarty z wiśniami i kokosowym kremem wystarczy idealnie na zakończenie przyjęcia. W moim domu przepis na tarte z wiśniami i kokosowym kremem od lat króluje na przyjęciach. Polecam!
ciasto:
250 g maki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
3 żółtka
krem kokosowy
250 g serka mascarpone
250 g dżemu wiśniowego
200 ml śmietanki kokosowej
150 g cukru
15 g śmietanfixu
galaretka wiśniowa
500 ml wody
200 g wiśni świeżych lub mrożonych
120 g galaretek wiśniowych
Ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do pieczenia. Ciasto obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy obciążenie. Pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.
Krem kokosowy: Aby powstała śmietanka kokosowa potrzebujemy dzień wcześniej włożyć mleczko kokosowe do lodówki na całą noc. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy śmietankę kokosową. Miksujemy. Dodajemy śmietanfixy.
Na wystudzonym cieście smaruje dżem wiśniowy. Następnie smaruje krem.
Galaretka: Owoce myjemy. Mrożone wiśnie rozmrażamy. Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimną galaretkę umieszczam w lodówce, aby stężała. Owoce umieszczam na kremie. zalewam galaretką. Chłodzę trzy godziny.


tarta wiśniowa, tarta kokosowa
tarta wiśniowa, tarta kokosowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj