Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kasza gryczana na mleku

Gdy upał za oknem daje się we znaki. To jest to idealny czas na przygotowanie łatwego i pożywnego dania. Jak już wspomniałam jest ono proste i wyjątkowo pożywne. Kasza gryczana na mleku to propozycja na smakowity początek dnia. Jest to rodzaj pewnej zupy mlecznej. A tak naprawdę jej odpowiednik z lat 20. Obecnie aby przygotować zupę mleczną czy płatki na mleku to najczęściej sięgamy po gotowe, sklepowe rozwiązania. Ta zupka mleczna jaką nie wątpliwie jest kasza gryczana na mleku to taki ukłon w stronę naszych babć. Przecież one przygotowywały pyszne i sycące dania właśnie z tego co miały pod ręką. Kasza gryczana spokojnie może stanowić zamiennik klasycznych płatków owsianych. Podana na śniadanie z miodem lub owocami stanowić będzie smaczny początek dnia. Polecam!
Składniki:
500 ml wody
250 ml mleka
200 g kaszy gryczanej( 2 woreczki)
100 ml miodu
Mleko zagotowujemy z miodem. Wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy woreczki z kaszą gryczaną.  Ponownie zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Studzimy. Kaszę umieszczamy w miseczce. Zalewamy ciepłym mlekiem. Podajemy od razu.
Smacznego!
Źródło: "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna", s. 75.


Komentarze

  1. o matko, nigdy bym nie pomyślała, że to może być potrawa... absolutnie nie pasujące połączenie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj