Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Zupa "Nic" czyli powrót do zapomnianych smaków

Są takie smaki i dania do których chętnie wracamy. Są również takie dania, które zachwycają prostotą i wyjątkowym smakiem, ale zostały nieco zapomniane.  Danie które dla was dzisiaj przygotowałam to taki powrót do nieco zapomnianych dań. Zupa "Nic" jest to deser, który podajemy na zimno. W czasach naszych mama i babć był bardzo popularny. Tak naprawdę, aby go przygotować potrzebujemy kilku jajek i mleka oraz cukru. Jest to danie, a może deser, które podane dzieciom zaintryguje i zasmakuje. W moim domu bardzo często przygotowywano ten deser. Zajadałam się nim. Zupa "Nic" to nie tylko polska specjalność, ale deser międzynarodowy. W wielu krajach spotkamy jego odpowiedniki. Historia dania jednak ma swój początek we Francji. moim zdaniem nie ma nic lepszego na upał jak Zupa "Nic", którą przygotowuje się w kilka chwil. Polecam!
Składniki:
350 ml mleka
60 g cukru
30 g cukru waniliowego
2 jajka
aromat waniliowy
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie żółtka z 30 g cukru miksujemy do białości. Mleko zagotowujemy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i aromatem waniliowym. Na gotujące się mleko układamy małe beziki, powstałe z ubitych białek. Gotujemy około 40 sekund. Odcedzamy. Do gotującego się mleka dodajemy masę jajeczną powstałą z żółtek i cukru. Gotujemy chwilkę do momentu zgęstnienia. Studzimy. Przelewamy do eleganckich miseczek. Podajemy z bezikami. Dowolnie dekorujemy.
zupa, zupa mleczna, zupa nic
zupa, zupa mleczna, zupa nic
zupa, zupa mleczna, zupa nic
Smacznego!
Źródło: " Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna", s. 260.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj