Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Aksamitny sernik czekoladowy (na zimno)

Sernik na zimno to obecnie, w szczycie wakacji jedno z najpopularniejszych ciast. Czym by było wakacje bez smaku pysznego i puszystego sernika na zimno. Dla mnie nie możliwe. Dziś mam dal was przepis na pyszny czekoladowy sernik na zimno. Jego aksamitny smak sprawia, iż nie można przejść wobec niego obojętnie. Jest to deser, który doskonale sprawdza się podczas letnich przyjęć. Na pewno posmakuje , każdemu kto lubi delikatne desery na bazie twarogu. Co ciekawe dodatek kremu czekoladowego i samej czekolady nadał temu sernikowi czekoladowemu jeszcze ciekawszego smaku. Myślę, że ten sernik zagości u mnie na stole częściej, niż tylko podczas lata. Polecam!
Składniki:
300 ml jogurtu naturalnego
300 g pralinek czekoladowych
300 g biszkoptów typu lady fingers
250 g kremu czekoladowego
150 g cukru pudru
100 g czekolady mlecznej
100 g kulek czekoladowych
100 g herbatników
50 g żelatyny
50 ml wody
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy. Do masy dodajemy krem czekoladowy i wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Do masy serowej dodajemy kulki czekoladowe. Miksujemy wszystko do połączenia się składników. W zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy. Ciepłą żelatynę dodajemy partiami do masy serowej. Na dnie tortownicy układamy herbatniki. Na bokach tortownicy układamy biszkopty. Następnie ostrożnie wylewamy masę serową na środek tortownicy. Na wierzchu układamy praliny czekoladowe. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. 


sernik, sernik czekoladowy,sernik na zimno
sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno
Smacznego!


Tajemnice doskonałego sernika

Komentarze

Popularne posty

Drukuj