Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Każdy z nas zapewne dobrze zna batonik pełen karmelu i pysznego kremu o nazwie 3 bit. Jest on bardzo popularny zarówno w Polsce jak i na świecie. Nie ma się czemu dziwić. Któż z nas nie lubi masy kajmakowej. Moja dzisiejsza propozycja na weekend to ciasto 3 bit, które smakiem nawiązuje właśnie  do tych batoników. Co tu dużo mówić jest to ciasto bez pieczenia, dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Mamy tu herbatniki przełożone masą kajmakową, a następnie masą budyniową. Całość wykańcza bita śmietana. Szybkość i łatwość wykonania ciasta 3 bit sprawia, iż cieszy się ogromną popularnością. Doskonałe na małe przyjęcie lub chwilę relaksu przy kawie. Polecam!
Składniki:
500 ml mleka 3,2%
300 g herbatników typu petit beurre
300 g masy kajmakowej
250 ml śmietany 30%
200 g masła
100 g cukru
100 g cukru pudru
60 g ozdób z czekolady
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
10 g śmietanfixu
2 żółtka
Krem waniliowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Wykonanie: Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy do połączenia się składników. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. Tworzymy efektowne kleksy na wierzchu ciasta. Ciasto posypujemy kakao i ozdabiamy czekoladowymi figurkami. Chłodzimy 30 minut.


ciasto, ciasto z kremem, ciasto 3 bit, ciasto bez pieczenia
ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto 3 bit, ciasto z kremem.
ciasto, ciasto z kremem, ciasto 3 bit, ciasto bez pieczenia
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj