Ciasto Kubuś to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu z lekkim kremem waniliowym na bazie soczków o tej samej nazwie. Nazwa ciasta jak zauważyliście zapewne nawiązuje do znanych i lubianych przez dzieci soczków. Są to soczki bardzo pożywne i smaczne. W moim cieście krem powstał na bazie soczków o smaku jabłko - marchewka. Możecie jednak przygotować krem na bazie innych smaków np.: z dodatkiem porzeczek itp. Samo ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Ciasto Kubuś doskonale nadaje się na różnego rodzaju Kinder bale czy przyjęcia dla dzieci. Jest łatwe w przygotowaniu i szybko znika ze stołu. To co najbardziej mi się podoba w tym cieście to właśnie nieco inne połączenia smaków. Polecam!
Składniki:
ciasto
180 g mąki pszennej
100 g cukru
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
krem z soczków
600 ml soku jabłkowo- marchewkowego typu Kubuś
120 g budyniu waniliowego
100 g masła
30 g mąki ziemniaczanej
bita śmietana
300 ml śmietany 30%
80 g cukru pudru
30 g śmietanfixu
polewa czekoladowa
100 g czekolady mlecznej
20 ml śmietany 30%
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem z soczków : 400 ml soku jabłkowo -marchewkowego zagotowujemy. Do pozostałych 200 ml soku dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz budynie waniliowe. Do gotującego się soku dodajemy mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimnym budyń na bazie soczków. Miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję do połączenia się składników. Chłodzę 30 minut.
Wierzch zimnego ciasta ścinam. Na cieście smaruje krem na bazie soczków. Następnie smaruje bita śmietanę. Ciasto chłodzę godzinę w lodówce.
Polewa czekoladowa: Czekoladę łamię na kawałki. Czekoladę wraz ze śmietaną gotuję. Studzę. Chłodną polewa smaruje wierzch ciasta. Chłodzę jeszcze 30 minut w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz