Czy ktoś z was słyszał o takim cieście jakim jest Rurociąg ? Pewnie większość nie. Ja też do nie dawna nie znałam tego ciasta i to był duży błąd. Ciasto Rurociąg spokojnie można nazwać najprostszym ciastem świata. Nie dość, że przygotowuje się je w mniej niż 30 minut to dodatkowo jest bardzo pyszne. Zastanawiacie się pewnie co kryje się pod tą tajemniczą nazwą Rurociąg. A tu nic innego jak sprawdzone i pyszne połączenie kruchych rurek wypełnionych nadzieniem przełożonych prostym kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto Rurociąg doskonale sprawdzi się w przypadku nagłego przyjazdu niespodziewanych gości. Jest to deser, który na pewno znajdzie wielu zwolenników i fanów. Polecam!
Składniki:
300 g kruchych rurek nadziewanych kremem waniliowym
300 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
100 g czekolady mlecznej
10 g śmietanfixu
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję do połączenia się składników. Dodaje serek mascarpone. Miksuję do połączenia się składników. W kwadratowej blaszce do pieczenia układam na dnie kruche rurki z kremem. Następnie na rurkach rozsmarowuje 1/3 kremu. Na kremie ponownie układam kruche rurki z nadzieniem. Na rurkach smaruje 1/3 kremu. Na kremie ponownie układam kruche rurki z nadzieniem. Na rurkach układam ostatnią warstwę kremu. Chłodzę w lodówce przez godzinę. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią ciasto. Ponownie chłodzę ciasto godzinę.
Składniki:
300 g kruchych rurek nadziewanych kremem waniliowym
300 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
100 g czekolady mlecznej
10 g śmietanfixu
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję do połączenia się składników. Dodaje serek mascarpone. Miksuję do połączenia się składników. W kwadratowej blaszce do pieczenia układam na dnie kruche rurki z kremem. Następnie na rurkach rozsmarowuje 1/3 kremu. Na kremie ponownie układam kruche rurki z nadzieniem. Na rurkach smaruje 1/3 kremu. Na kremie ponownie układam kruche rurki z nadzieniem. Na rurkach układam ostatnią warstwę kremu. Chłodzę w lodówce przez godzinę. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią ciasto. Ponownie chłodzę ciasto godzinę.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń