Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto Rurociąg - najprostsze ciasto świata

Czy ktoś z was słyszał o takim cieście jakim jest Rurociąg ? Pewnie większość nie. Ja też do nie dawna nie znałam tego ciasta i to był duży błąd. Ciasto Rurociąg spokojnie można nazwać najprostszym ciastem świata. Nie dość, że przygotowuje się je w mniej niż 30 minut to dodatkowo jest bardzo pyszne. Zastanawiacie się pewnie co kryje się pod tą tajemniczą nazwą Rurociąg. A tu nic innego jak sprawdzone i pyszne połączenie kruchych rurek wypełnionych nadzieniem przełożonych prostym kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto Rurociąg doskonale sprawdzi się w przypadku nagłego przyjazdu niespodziewanych gości. Jest to deser, który na pewno znajdzie wielu zwolenników i fanów. Polecam!
Składniki:
300 g kruchych rurek nadziewanych kremem waniliowym
300 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
100 g czekolady mlecznej
10 g śmietanfixu
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję do połączenia się składników. Dodaje serek mascarpone. Miksuję do połączenia się składników. W kwadratowej blaszce do pieczenia układam na dnie kruche rurki z kremem. Następnie na rurkach rozsmarowuje 1/3 kremu. Na kremie ponownie układam kruche rurki z nadzieniem. Na rurkach smaruje 1/3 kremu. Na kremie ponownie układam kruche rurki z nadzieniem. Na rurkach układam ostatnią warstwę kremu. Chłodzę w lodówce przez godzinę. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam nią ciasto. Ponownie chłodzę ciasto godzinę.
ciasto, ciasto z kremem, ciasto rurociąg
ciasto, ciasto z kremem, ciasto rurociąg
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj