Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Cytrynowe omleciki

Nie ma dla mnie nic lepszego jak miło rozpocząć dzień. Najlepiej przy dobrym posiłku, który pobudzi i doda energii. Moja dzisiejsza propozycja do właśnie takie danie. Cytrynowe omleciki przygotowuje się szybko. Są bardzo łatwe, nie potrzebujemy do nich również dużo składników. Są przy tym smaczne i bardzo pobudzające do działania. Dodatek soku cytrynowego do omlecików nadaje im przyjemnego aromatu i zapachu. Uprzedzę wasze pytanie. Nie są to kwaśne omleciki. Są przyjemne w smaku. Do tego obowiązkowo kawa lub herbata. Można rozpoczynać miło dzień.  Polecam!
Składniki:
100 g mąki pszennej
50 ml soku z cytryny
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Z 1 cytryny wyciskamy sok z cytryny. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę łączymy z żółtkami. Krótko miksujemy. .Dodajemy sok z cytryny. Miksujemy.  Do masy dodajemy w dwóch partiach ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozgrzewamy patelnie. Na rozgrzaną patelnie lejemy odrobinę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe omleciki. Usmażone omleciki studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
omleciki, cytryna, omleciki cytrynowe
omleciki, omlet, cytryna, omleciki cytrynowe
Źródło: "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna", s. 56.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj