Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowy kisiel wiśniowy

Czym by było dzieciństwo bez domowego kisielu? Na pewno nie takim smacznym. Jest to deser doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zazwyczaj przygotowuje taki domowy kisiel na ciepło. Ale tu macie dowolność. Obie wersje są pyszne i smaczne. Domowy kisiel wiśniowy to jeden z tych deserów, który przygotowuje o każdej porze roku. Jest równie dobry na ciepło w zimę, jak i na zimno w lato. Niewątpliwym atutem jest to, iż przygotowuje się go bardzo szybko, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Domowy kisiel wiśniowy jest to ten smak, który szczególnie zapamiętałam z dzieciństwa. Wiśnie w tym deserze odgrywają kluczową rolę. Nadają charakter oraz smak. Nikt nie oprze się temu deserowi. Polecam!
Składniki:
400 ml soku wiśniowego
80 g cukru
80 ml wody
30 g mąki ziemniaczanej
Sok wiśniowy wraz z cukrem zagotowujemy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się soku z cukrem dodajemy mieszankę. Mieszamy do momentu zgęstnienia masy. Ciepły kisiel przelewamy do pucharków. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


kisiel, domowy kisiel, kisiel wiśniowy
kisiel, domowy kisiel, kisiel wiśniowy
Smacznego!
Źródło: "Kuchenny kredens", s. 124



Komentarze

Popularne posty

Drukuj