Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Miód Rzepakowy - cykl "Polskie miody"

Miód rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych miodów w Polsce.  Jego popularność wynika głównie z tego, iż jest bardzo łatwo dostępny do pozyskania. Z rzepaku przecież nie tylko otrzymujemy miód, ale również olej. Miód rzepakowy jest doskonały nie tylko na kanapki, ale również w cukiernictwie.
Czy charakteryzuje się miód rzepakowy? Miód rzepakowy charakteryzuje się swoją jasną, wręcz kremową konsystencją oraz bardzo słodkim, wręcz mdłym smakiem. Ma bardzo słaby zapach.
Jak szybko miód rzepakowy ulega krystalizacji? Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, jednym z pierwszych. Pojawia się już pod koniec kwietnia, ale najczęściej w maju. Ulega bardzo szybkiej krystalizacji do trzech miesięcy od zebrania. Miód rzepakowy jest bardzo jasny przed krystalizacją, natomiast kremowy po krystalizacji. W konsystencji przypomina nieco smalec. 
Jakie składniki zawiera w sobie miód rzepakowy? Jest to miód, który zawiera dużo składników odżywczych. Głównie: magnez, fosfor, potas, żelazo oraz bor. Ze względu na dużą ilość glukozy, a małą wody szybko się krystalizuje. 
Na co pomaga miód rzepakowy? Miód rzepakowy pomaga na :
1. przemęczenie,
2. osłabienie,
3. choroby układu krwionośnego,
4. dróg żółciowych i wątroby,
5. przeziębienie,
6. wspomaga odporność,
7. przy stresie,
8. wspomaga przemianę materii,
9. zgagę.
Jak jest łatwo dostępny? Jest to miód, który dosyć łatwo dostać i kupić. Nie jest drogi. 
miód, miód rzepakowy, rzepak, rodzaje miodu

Źródło: poradnikzrowie.pl, gpbartnik.pl,wcinajmiód.pl,

Komentarze

Popularne posty

Drukuj