Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Mus czekoladowy z truskawkami

Mus czekoladowy to jeden z tych deserów do, których bardzo chętnie wracam. Oprócz tego, że jest wyjątkowo pyszny to jeszcze się go przygotowuje bardzo szybko. Tak naprawdę by przygotować mus czekoladowy z truskawkami wystarczy śmietana, czekolada i oczywiście truskawki. Połączenie truskawek z musem czekoladowym to duet sprawdzony i smaczny. Chętnie po niego sięgną zarówno dzieci, jak i dorośli na przyjęciu. Podany na zakończenie wieczoru sprawi waszym gościom radość. Jest to krem, który może stanowić doskonałą bazę do tortów. Często przygotowuje taki właśnie mus czekoladowy również z innych owoców sezonowych, takich jak maliny czy borówki. Polecam!
Składniki:
250 ml śmietany 30%
200 g czekolady gorzkiej
200 g truskawek
150 g cukru pudru
50 g cukru
30 g śmietanfixu
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. 100 g truskawek zasypujemy cukrem. Następnie truskawki z cukrem lekko podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy. Pozostałe 100 g truskawek kroimy w ćwiartki. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Wolnym strumieniem dodajemy rozpuszczoną czekoladę do ubitej śmietany. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Krem przekładamy do pucharków. Na wierzchu polewamy sosem truskawkowym. Ozdabiamy pokrojonymi truskawkami. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.


mus czekoladowy, mus, czekolada, truskawki
mus czekoladowy, czekolada, mus, truskawki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj