Jednymi z moich ulubionych placków są te z białym serem. Wykonuje się je bardzo szybko i są przy tym bardzo smaczne. Najczęściej podaje placki z cukrem pudrem. Mędrzyki to takie staromodne placki, których bazą jest właśnie wspomniany biały ser. Jedną z głównych zalet mędrzyków jest szybkość ich przygotowania. Na zrobienie wszystkiego czyli przygotowania ciasta i usmażenia placków potrzeba praktycznie 20 minut. Dzieciakom na pewno posmakują te placki. Nie są za słodkie, są przy tym bardzo delikatne i miękkie. Jest to przepis, który już wielokrotnie przygotowywałam. U mnie w domu wielokrotnie go przygotowywałam i znikały w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
250 g białego sera
50 g mąki pszennej
50 ml oleju rzepakowego
30 g cukru
2 jajka
Biały ser mielimy lub rozgniatamy widelcem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puch. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy zmielony biały ser i mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy po dwie łyżki masy. Smażymy na rumiano z obydwu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem.
Składniki:
250 g białego sera
50 g mąki pszennej
50 ml oleju rzepakowego
30 g cukru
2 jajka
Biały ser mielimy lub rozgniatamy widelcem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puch. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy zmielony biały ser i mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy po dwie łyżki masy. Smażymy na rumiano z obydwu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z jogurtem.
Komentarze
Prześlij komentarz