Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zapiekane tosty z konfiturą

Jeden z najprostszych dań śniadaniowych. Do tej pory jednak preferowałam klasyczną wersję, tylko przypieczona bułka. Jednak od kąt zrobiłam tą wersję z konfitura to od razu ja pokochała. Zapiekane tosty z konfiturą przygotowuje się równie szybko co jej tradycyjną wersję. Są przy tym smaczne i bardzo łatwe. Oczywiście w przygotowanie tego dania można poprosić dzieci o pomoc. Na pewno się ucieszą. Moim zdaniem to danie jest doskonałe i na śniadanie i na kolację. Takie danie jak tosty zapiekane z konfiturą doskonale wpisują się w szybkie śniadania, których przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu. Moim zdaniem zapiekane tosty z konfiturą są doskonałe na każdą okazję. Polecam!
Składniki:
150 g konfitury truskawkowej
120 g bułki tartej
100 ml oleju
50 ml mleka
2 jajka
2 bułki słodkie
Bułki powinny być najlepiej wczorajsze. Bułki kroimy na pół. Smarujemy każdą bułkę konfiturą. Składamy kanapkę. W naczyniu mieszamy jajko i mleko. Moczymy bułkę. Następnie bułkę obtaczamy w bułce tartej. Olej …

Tarta kawowa

Ostatnio w swojej kuchennej szafce wykryłam całe opakowanie kawy. Wielka radość mnie ogarnęła i jednocześnie śmiech, gdyż o niej całkowicie zapomniałam. Oprócz niepochamowanej chęci spróbowania, naszła mnie ochota na tarte właśnie o smaku kawowym. Ino myk zrobiłam kruche ciasto czekoladowe. Upiekłam. Krem w tym przypadku zrobiłam na bazie serka mascarpone. Wypiek okazał się wielkim przebojem w moim domu. Tarta kawowa oprócz prostoty i łatwości wykonania posiada wiele zalet. Jest pyszna, aromatyczna, smak kawy nie dominuje nad całym wypiekiem. To ciasto doskonale sprawdzi się na różnych przyjęciach. Tarta kawowa jest deserem wyjątkowym, który stanowi ukoronowanie każdego wieczoru. W moim przypadku tarta kawowa stała się tak popularna, że wielokrotnie przygotowywałam dla moich bliskich. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
30 g mąki krupczatki
3 żółtka
krem kawowy
500 g serka mascarpone
250 g śmietany 30%
200 g cukru pudru
50 g kawy rozpuszczalnej
15 g śmietanfixu
dodatkowo
250 g drażetek
150 g płatków czekoladowych
Ciasto: Kakao i mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy cukier puder i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Formę do tarty wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto układamy w formie. Dno ciasta kujemy widelcem. Na wierzchu układamy folie aluminiowa i groch. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy folię i groch. Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy.
Krem kawowy wykładamy na zimnym cieście. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ozdabiamy płatkami czekoladowymi i drażetkami.
tarta, tarta z kremem, tarta kawowa
tarta, tarta z kremem, tarta kawowa
tart, tarta z kremem, tarta kawowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj