Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zapiekane tosty z konfiturą

Jeden z najprostszych dań śniadaniowych. Do tej pory jednak preferowałam klasyczną wersję, tylko przypieczona bułka. Jednak od kąt zrobiłam tą wersję z konfitura to od razu ja pokochała. Zapiekane tosty z konfiturą przygotowuje się równie szybko co jej tradycyjną wersję. Są przy tym smaczne i bardzo łatwe. Oczywiście w przygotowanie tego dania można poprosić dzieci o pomoc. Na pewno się ucieszą. Moim zdaniem to danie jest doskonałe i na śniadanie i na kolację. Takie danie jak tosty zapiekane z konfiturą doskonale wpisują się w szybkie śniadania, których przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu. Moim zdaniem zapiekane tosty z konfiturą są doskonałe na każdą okazję. Polecam!
Składniki:
150 g konfitury truskawkowej
120 g bułki tartej
100 ml oleju
50 ml mleka
2 jajka
2 bułki słodkie
Bułki powinny być najlepiej wczorajsze. Bułki kroimy na pół. Smarujemy każdą bułkę konfiturą. Składamy kanapkę. W naczyniu mieszamy jajko i mleko. Moczymy bułkę. Następnie bułkę obtaczamy w bułce tartej. Olej …

Tarta Oreo

Ciasteczka oreo nie ma co ukrywać są bardzo smaczne i popularne. Mnogość przepisów z ich wykorzystaniem jest bardzo duża. Nie ma co ukrywać stanowią doskonałą bazę do deserów i ciast. Na mnie też przyszła pora. Ciasteczka oreo wykorzystałam w swojej tarcia. Jest to pyszna tarta oreo. Ciemne czekoladowe ciasto, które przełożyłam jasnym i bardzo puszystym kremem waniliowym. Całość wykończona jest bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto dla lubiących interesujące połączenia i prostotę wykonania. Tarta oreo od razu spotkała się z zachwytem moich bliskich. Ze stołu zniknęła w mgnieniu oka. Zachwytom nie było końca. Wypiek, jak i sam przepis znajduje się w ścisłej czołówce ciast, które najczęściej piekę. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
4 żółtka
krem waniliowy
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
150 g ciasteczek oreo
15 g śmietanfixu
aromat waniliowy
dodatkowo
250 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
100 g ciasteczek oreo
100 g płatków czekoladowych
Ciasto: Mąkę i kakao przesiewam. Dodaje cukier puder, zimne masło i żółtka. Zagniatam ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Ciasto wałkuje na wielkość formy.  Wykładam ciastem dno i brzegi formy. Nakłuwam widelcem, przygniatam grochem. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Zdejmuje groch. Kontynuuje pieczenie następne 15 minut. Studzę.
Krem waniliowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje aromat, cukier puder i śmietanfix. Miksuje do połączenia się składników. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje pokruszone ciasteczka oreo. Mieszam. Na dnie wystudzone ciasta układam masę. Chłodzę ciasto godzinę.
Dodatkowo: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder. Miksuję. Ubitą śmietanę smaruje na kremie waniliowym. Dekoruje pozostałymi ciasteczkami oreo i płatkami czekoladowymi. Chłodzę jeszcze godzinę.
tarta, tarta na słodko, tarta oreo, tarta z kremem
tarta, tarta na słodko, tarta z kremem, tarta oreo
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj