Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Czekoladowo-śmietankowe babeczki

Kruche babeczki to jedne z moich ulubionych wypieków. Są dosyć proste w przygotowaniu, wybornie smakują i nie zmiennie kojarzą mi się z moimi ulubionymi smakami dzieciństwa. Propozycja, którą dla was przygotowałam to połączenie czekoladowego ciasta kruchego i aksamitnego śmietankowego nadzienia. Czekoladowo-śmietankowe babeczki to deser doskonały na weekend, który możecie przygotować z dziećmi. Moim zdaniem te czekoladowe babeczki to nie mają sobie równych. Co ciekawe, właśnie takie babeczki przygotowywała moja babcia mi gdy byłam mała. Dopiero nie dawno znalazłam właśnie ten przepis i postanowiłam się z wami nim podzielić. Czekoladowo-śmietankowe babeczki to wypiek, do którego lubię wracać. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru pudru
50 g kakao
3 żółtka
budyń śmietankowy
250 ml mleka
60 g budyniu śmietankowego
50 g cukru
3 żółtka
dekoracja
60 g cukru pudru
Ciasto: Mąkę, kakao, cukier puder, żółtka i masło łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na 8 części. Wałkujemy i wylepiamy dno i boki foremek. Z pozostałego ciasta wykrawamy 8 okręgów, które posłużą nam za wierzch babeczek.
Budyń śmietankowy: 150 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy.
Do środka foremek układamy po łyżce zimnego budyniu. Przykrywamy wcześniej przygotowanym wierzchem. Zlepiamy boki. Postępujemy tak ze wszystkimi 8 babeczkami. Pieczemy babeczki w 180 stopniach przez 20 minut. Studzimy. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
babeczki, kruche babeczki, czekoladowe babeczki
babeczki, kruche babeczki, czekoladowe babeczki
Smacznego!

Komentarze

  1. witam 2x jest budyń śmietankowy czy to pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest to pomyłka. Chodzi o składniki na budyń śmietankowym, w którym potrzeba 60 g budyniu śmietankowego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj