Kajmakowe praliny

Próbowaliście kiedyś pralin o smaku kajmaku? Ja niestety nie, więc postanowiłam przygotować je sama. Okazał się smaczne, łatwe w przygotowaniu oraz bardzo pyszne. Kajmakowe praliny to taka mała wariacja na temat popularnych łakoci. Są to jednak praliny lepsze, bo samemu przygotowane. Aby przygotować kajmakowe praliny potrzebujecie tak naprawdę kilku składników i chwilki cierpliwości. Tak przygotowane domowe praliny o smaku kajmaku zachwycą rodzinę, znajomych oraz będą doskonałym prezentem. Polecam!
Składniki:
200 g biszkoptów
150 g masy kajmakowej
100 g herbatników
100 g czekolady deserowej
50 g kakao
Herbatniki miksuję. Biszkopty miksuję. Zmielone herbatniki i biszkopty łączę ze sobą. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaje do zmielonych biszkoptów i herbatników. Mieszam. Masę chłodzę w lodówce przez 30 minut. Z chłodnej masy tworzę kulki wielkości małych orzeszków. Ponownie chłodzę przez 30 minut. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Część pralin obtaczam w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostałe praliny obtaczam w kakao. Ponownie chłodzę w lodówce.


kajmak, praliny, kajmakowe praliny
praliny, kajmaka, kajmakowe praliny
Smacznego!

Komentarze