Pyszne i proste połączenie makaronu oraz bakali. Danie, które może być zarówno śniadaniem, obiadem lub kolacją. Doskonały makaron, który wraz z dodatkiem jabłek i orzechów tworzy niesamowitą sałatkę na słodko. Moim zdaniem wykorzystanie sezonowych polskich owoców, w tym przypadku jabłek nadaje tej potrawie wyjątkowości. Moja sałatka zbogacona jest również o orzechy włoskie, które od lat dodaje do tego typu dań. Orzech włoskich przez swój wyjątkowy charakter i smak nadje tej sałatce wyrazistości i chrupkości. Co tu dużo mówić sałatka makaronowo-bakaliowa to doskonałe danie na jesienne wieczory. Polecam!
Składniki:
550 ml wody
200 g makaronu świderki Lubella
50 g orzechów włoskich
50 ml śmietany 12%
30 g cukru
10 g cynamonu
2 jabłka
500 ml wody zagotowujemy. Lekko solimy. Do gotującej się wody dodajemy makaron. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut. Odcedzamy. Studzimy. Jabłka myjemy. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W małym garnku umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i dodajemy 50 ml wody. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Studzimy. W ulubionym naczyniu układamy makaron i jabłka. Ozdabiamy orzechami włoskimi i śmietaną.
Składniki:
550 ml wody
200 g makaronu świderki Lubella
50 g orzechów włoskich
50 ml śmietany 12%
30 g cukru
10 g cynamonu
2 jabłka
500 ml wody zagotowujemy. Lekko solimy. Do gotującej się wody dodajemy makaron. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut. Odcedzamy. Studzimy. Jabłka myjemy. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W małym garnku umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i dodajemy 50 ml wody. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Studzimy. W ulubionym naczyniu układamy makaron i jabłka. Ozdabiamy orzechami włoskimi i śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz