Ciasto kruche to zawsze sprawdzony wypiek na różnego rodzaju sytuacje. Kruche babeczki to gwarancja dobrego smaku i ogromnej przyjemności z zajadania się nimi. Najbardziej popularne są oczywiście kruche babeczki z kremem budyniowym lub śmietankowym. Ja jednak mam dla was propozycje równie pyszną, co ciekawa w smaku. Staromodne babeczki z budyniem to proste połączenie ciasta kruchego i budyniu czekoladowego. Przygotowuje się je bardzo szybko. Są przy tym bardzo smaczne. Staromodne babeczki z budynie to nie wątpliwe jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Zamiana na krem czekoladowy sprawiła, iż te tradycyjne babeczki nabrały zupełnie innego aromatu i smaku. Polecam!
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g masła
3 żółtka
budyń czekoladowy
70 ml wody
30 g gotowego budyniu czekoladowego
dekoracja
50 g cukru pudru
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ponownie wałkujemy. Wykrawamy z niego wierzch naszej babeczki. Z pozostałego ciasta wylepiamy brzegi foremki.
Budyń czekoladowy: Wrzącą wodą zalewamy gotowy budyń czekoladowy. Studzimy.
Na podpieczone babeczki układamy po łyżce gotowego budyniu. Przykrywamy wyciętym krążkiem. Dobrze zlepiamy babeczki. Babeczki pieczemy około 10 minut w 190 stopniach. Ostrożnie wyjmujemy z foremek, jak jeszcze są ciepłe. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g masła
3 żółtka
budyń czekoladowy
70 ml wody
30 g gotowego budyniu czekoladowego
dekoracja
50 g cukru pudru
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ponownie wałkujemy. Wykrawamy z niego wierzch naszej babeczki. Z pozostałego ciasta wylepiamy brzegi foremki.
Budyń czekoladowy: Wrzącą wodą zalewamy gotowy budyń czekoladowy. Studzimy.
Na podpieczone babeczki układamy po łyżce gotowego budyniu. Przykrywamy wyciętym krążkiem. Dobrze zlepiamy babeczki. Babeczki pieczemy około 10 minut w 190 stopniach. Ostrożnie wyjmujemy z foremek, jak jeszcze są ciepłe. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz