Tort Ferrero Rocher to jeden z najlepszych ciast jakie jadłam. Po pierwsze jest elegancki, więc doskonale sprawdza się na ważne uroczystości. Po drugie jest smaczny czyli w moim przypadku nie spotkałam jeszcze osoby, której nie smakował by ten tort. Po trzecie jest prosty i szybki w przygotowaniu co znacznie ułatwia jego przygotowanie. Po czwarte jest to bardzo popularny tort, który cieszy się dużym uznaniem. Mogłam bym tak jeszcze wymienić kilka punktów, ale co tam. Co tu dużo mówić tort czekoladowy przekładany kremem gansze i bita śmietaną to strzał w dziesiątkę na każdej ważnej uroczystości lub przyjęciu. U mnie w domu nikt mu się nie oparł. Zachwytom nie było końca. Polecam!
Składniki:
ciasto biszkoptowe
200 g mąki pszennej
100 g cukru
30 g kakao
8 g proszku do pieczenia
7 jajek
krem czekoladowy
350 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g czekolady gorzkiej
100 g orzechów włoskich
15 g śmietanfixu
krem śmietankowy
350 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
15 g śmietanfixu
dekoracja
360 g pralinek Ferrero rocher
150 g orzechów włoskich
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30%
nasączenie
50 ml likieru kawowego
50 ml wody
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.
Krem czekoladowy: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmujemy dwie godziny wcześniej. Podgrzewamy. do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Studzimy. Masę umieszczamy w lodówce na całą noc. Zimną masę czekoladową ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Do masy dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Do masy dodajemy zmielone orzechy włoskie. Mieszamy ręcznie. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Krem śmietankowy: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje śmietanfix i cukier puder. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Chłodzę w lodówce przez 30 minut.
Nasączenie: Mieszam ze sobą likier kawowy i wodę.
Dekoracja: Orzechy włoskie mielimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Zimną śmietanę wyjmuję dwie godziny wcześniej. Podgrzewam. Do ciepłej śmietany dodaje połamaną czekoladę. Mieszam. Studzę.
Trzy blaty ciasta nasączam. Pierwszy blat ciasta przekładam 1/2 kremu czekoladowego. Przykrywam drugim blatem. Na drugim blacie rozsmarowuje krem śmietankowy. Przykrywam trzecim blatem. Na wierzchu smaruje pozostałym kremem czekoladowym. Polewam sosem czekoladowym. Boki ciasta i górę smaruję pozostałym kremem śmietankowym. Dekoruję pralinkami. Boki posypuje zmielonymi orzechami.Chłodzę w lodówce dwie godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz