Wiórki kokosowe nie od dziś są jednym z moich ulubionych dodatków do ciast. Właśnie wiórki kokosowe stały się tematem przewodnim tortu Raffaello. Co tu dużo mówić tort Raffaello to jeden z moich ulubionych. Puszysty i miękki biały biszkopt, nasączony likierem migdałowym. Całość przełożona jest kremem kokoswym na bazie śmietanki i mleczka kokosowego. Jest to tort na wyjątkowe okazje, takie jak chrzciny czy komunie. Ja ten tort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe. Okazał się strzałem w dziesiątkę. Zachwytom nad tortem nie było końca. Tort rafaello jest na pewno jednym z tych tortów nad, którym trzeba się napracować. Jednak efekt końcowy jest tego wart. Polecam!
Składniki:
ciasto biszkoptowe
200 g mąki pszennej
150 g cukru
4 g proszku do pieczenia
7 jajek
krem kokosowy
300 g serka mascarpone
250 ml mleczka kokosowego
200 g czekolady białej
150 g wiórków kokosowych
10 g śmietanfixu
krem biały do obtoczenia boków i wierzchu tortu
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
dodatkowo
360 g pralinek Raffaello
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych
nasączenie
50 ml amaretto
50 ml wody
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy.
Krem kokosowy: Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki na co najmniej dwa dni. Następnie odlewamy pozostałą wodę i zostawiamy samą śmietankę kokosową. W garnku podgrzewamy śmietankę kokosową, jednak jej nie zagotowujemy. Czekoladę białą łamiemy na kawałki. Do ciepłej śmietany dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Tak powstały sos umieszczamy w lodówce na 24 godziny. Następnie gesty sos czekoladowy miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Chłodzimy w lodówce.
Krem biały do obtoczenia boków i wierzchu tortu: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Chłodzę w lodówce.
Nasączenie: W kubku łączę amaretto i wodę.
Dodatki: Na mocno rozgrzanej patelni podprażam wiórki kokosowe. Studzę.
Ciasto kroję na trzy części. Każdą część nasączam. Następnie przekładam kremem kokosowym. Boki i wierzch ciasta smaruje drugim kremem. Dekoruje pralinkami, migdałami i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 25.
Komentarze
Prześlij komentarz