Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Blok czekoladowy z piankami marshmallow

Blok czekoladowy to bez wątpienia jeden z moich najbardziej, podkreślam najbardziej ulubionych deserów. Przygotowuje się go bardzo szybko i wszystkim zawsze smakuje. W poszukiwaniu inspiracji natrafiłam pewnego dnia na przepis z wykorzystaniem właśnie pianek marshamllow. Nigdy nie byłam, aż tak wielką ich fanką. Wydawały mi się strasznie słodkie. Postanowiłam nieco zmienić przepis, który znalazłam. Po zmianach mój blok czekoladowy z piankami marshmallow okazał się dosyć ciekawy w smaku i intrygujący. Gorzka czekolada wykorzystana w tym deserze nadaje temu blokowi wyjątkowego saku. Całość doskonale komponuje się z wspomnianymi słodkimi piankami marshmallow. Jest to przepis, który spokojnie można podać podczas różnego rodzaju przyjęć z dziećmi. Polecam!
Składniki:
300 g mleka w proszku
300 g czekolady gorzkiej
200 g masła
150 g cukru
150 ml wody
100 g pianek marshmallow
100 g herbatników
100 g sezamu
Wodę, masło i cukier rozpuszczamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy do ciepłej mieszanki wody i masła. Mieszamy do momentu połączenia się składników.  Studzimy. W dużej misce umieszczamy herbatniki, które łamiemy na kawałki i pianki. Dodajemy wystudzony sos czekoladowy. Mieszamy. Dodajemy do masy mleko w proszku. Mieszamy. Masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej folia spożywczą. Wierzch posypujemy sezamem. Całość chłodzimy w lodówce przez noc.


blok czekoladowy, czekolada, pianki marshmallow
blok czekoladowy, czekolada, pianki marshmallow
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj