Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Brownie z kajmakiem

Brownie jest to doskonałe ciasto czekoladowe. Lekko wilgotne, miękkie i bardzo czekoladowe. Wprost nie mogę się mu oprzeć. Szukając inspiracji na małe urozmaicenie tego wyśmienitego ciasta, natrafiłam na wersję z masą kajmakową. Od razu mi się spodobała. Postanowiłam jednak ją nieco zmienić. Moje brownie kajmakowe jest puszyste i mocno czekoladowe. Dodatek masy kajmakowej nieco urozmaica wypiek. Czuć aromat karmelu. Brownie z kajmakiem to wypiek, do którego często sięgam i piekę. Doskonale komponuje się z kubkiem herbaty. Zapach, aromat i smak karmelu stanowi pyszne urozmaicenie tego znanego wypieku. Polecam!
Składniki: 
350 g masy kajmakowej
200 g masła
200 g czekolady gorzkiej
200 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g kakao
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
Czekoladę łamiemy na kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy połamaną czekoladę i kakao. Rozpuszczamy i mieszamy wszystkie składniki. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Studzimy. Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wylewamy 1/2 masy czekoladowej. Na masę czekoladową wylewamy masę kajmakową. Na masę kajmakową wylewamy pozostałą masę czekoladową. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


brownie, ciasto czekolaodwe, masa kajmakowa
brownie, ciasto czekoladowe, masa kajmakowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj