Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Brownie z kajmakiem

Brownie jest to doskonałe ciasto czekoladowe. Lekko wilgotne, miękkie i bardzo czekoladowe. Wprost nie mogę się mu oprzeć. Szukając inspiracji na małe urozmaicenie tego wyśmienitego ciasta, natrafiłam na wersję z masą kajmakową. Od razu mi się spodobała. Postanowiłam jednak ją nieco zmienić. Moje brownie kajmakowe jest puszyste i mocno czekoladowe. Dodatek masy kajmakowej nieco urozmaica wypiek. Czuć aromat karmelu. Brownie z kajmakiem to wypiek, do którego często sięgam i piekę. Doskonale komponuje się z kubkiem herbaty. Zapach, aromat i smak karmelu stanowi pyszne urozmaicenie tego znanego wypieku. Polecam!
Składniki: 
350 g masy kajmakowej
200 g masła
200 g czekolady gorzkiej
200 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g kakao
10 g proszku do pieczenia
3 jajka
Czekoladę łamiemy na kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy połamaną czekoladę i kakao. Rozpuszczamy i mieszamy wszystkie składniki. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Studzimy. Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wylewamy 1/2 masy czekoladowej. Na masę czekoladową wylewamy masę kajmakową. Na masę kajmakową wylewamy pozostałą masę czekoladową. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
brownie, ciasto czekolaodwe, masa kajmakowa
brownie, ciasto czekoladowe, masa kajmakowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj