Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Charlotte truskawkowa

Do przygotowania tego pysznego i łatwego deseru zbierałam się od dawna. Zawsze jednak nie miałam czasu i okazji go przygotować. A to był błąd. Charlotte  truskawkowa to jedno z tych ciast, które są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Tak naprawdę potrzeba tylko biszkoptów i ulubionych owoców. W moim wypadku są to truskawki. Truskawki mogłam bym jeść przez cały rok. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze doskonale komponują się z różnymi deserami. Charlotte truskawkowa to deser, który najczęściej przygotowuje się w lato. Jednak uważam, że tak dobre desery można i powinno przygotowywać się przez cały rok. Co interesujące charlotte truskawkowa bardzo smakowała moim bliskim. Polecam!
Składniki:
krem truskawkowy
500 g serka mascarpone
200 g truskawek świeżych lub mrożonych
200 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
50 g cukru
50 ml wody
15 g śmietanfixu
galaretka truskawkowa
400 ml wody
120 g galaretek truskawkowych
dodatkowo
250 g biszkoptów podłużnych
250 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
8 g śmietanfixu
Krem truskawkowy: Truskawki mrożone rozmrażamy. Truskawki kroimy na połówki, umieszczamy w garnku. Podgrzewamy z cukrem i wodą. Studzimy. Miksujemy. Zmiksowane truskawki przecieramy przez sitko. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy zmiksowane truskawki. Miksujemy. Krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Galaretka truskawkowa: Obie galaretki zalewamy wrzącą wodą. Studzimy.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Pozostałe biszkopty krótko przycinamy. Układamy nimi boki tortownicy. W środek formy ostrożnie smarujemy krem truskawkowy. Chłodzimy 30 minut. Na wierzchu ostrożnie lejemy stężała galaretkę. Chłodzimy w lodówce.
Dekoracja: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
Dekorujemy wierzch tortu.


charlotte truskawkowa, ciasto bez pieczenia, tort truskawkowy
charlotte truskawkowa, tort truskawkowy, ciasta bez pieczenia
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj