Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Chałwowiec bez pieczenia(szybki)

Chałwowiec to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne połączenie kremu budyniowego z dodatkiem chałwy. Całość dopełnia proste ciasto czekoladowe. Moim zdaniem nie ma nic lepszego. Ostatnio jednak postanowiłam zrobić właśnie wersję bez pieczenia tego popularnego ciasta. Co mogę o niej powiedzieć. Chałwowca bez pieczenia przygotowuje się jeszcze szybciej niż jego popularna wersję pieczoną. Krem budyniowy zastąpiłam kremem śmietanowym przez co zaoszczędziłam sporo czasu. Ciasto pieczone zostało w wersji bez pieczenia zastąpione herbatnikami. Składniki tego ciasta są tak policzone, że bardzo łatwo je zapamiętać. W sumie chałwowiec bez pieczenia okazał się sporym hitem u mnie w domu. Polecam!
Składniki:
300 g herbatników
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
150 g chałwy waniliowej
100 g cukru pudru
20 g suchego maku
10 g śmietanfixu
Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Chałwę kruszę. Dodaje do kremu. Mieszam. Herbatniki układam w trzech rzędach po cztery herbatniki. Smaruję 1/3 kremu. Układam ponownie herbatniki. Smaruję ponownie 1/3  kremu.  Układam ponownie herbatniki. Do pozostałego kremu dodaje suchy mak. Mieszam. Pozostały krem smaruję na wierzchu ciasta. Ciasto chłodzę w lodówce przez co najmniej dwie godziny.


chałwowiec, ciasto z chałwą
chałwowiec, ciasto z chałwą
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj